Češki premijer Babiš kaže da odlazi u opoziciju

Svet 15. okt 202121:15 5 komentara
Reuters/Bernadett Szabo

Češki premijer Andrej Babiš izjavio je da odlazi u opoziciju i da neće prihvatiti eventualni mandat za sastav nove vlade ako mu ponudi predsednik države Miloš Zeman, koji je trenutno na lečenju u bolnici.

Babiš je rekao da neće prihvatiti mandat da prvi pokuša da sastavi vladu i dodao da će bez opstrukcija predati vlast koaliciji desnog centra Zajedno, koja je na parlamentarnim izborima 8. i 9. oktobra osvojila najviše glasova.

Pročitajte još

„Antibabišovski blok pet stranaka je čvrst. Ja sam odlučio odavno. Samo sam to hteo da kažem prvo predsedniku, ali njegovo zdravstveno stanje nažalost ne omogućava da ga posetim. Sada je već jasno da antibabišovska koalicija ne želi da pregovara sa nama“, kazao je Babiš.

Koalicija Zajedno, koju čine konzervativci, demohrišćani i liberali i koalicija STAN, u kojoj su Piratska stranka i nezavisni gradonačelnici, potpisale su memorandum o saradnji u formiranju buduće vlade čim su u subotu uveče objavljeni rezultati parlamentarnih izbora. Te dve koalicije sa ukupno pet stranaka imaju 108 od 200 poslanika donjeg doma parlamenta.

Babiš je rekao da će njegova stranka ANO biti „aktivna i razumna opozicija“.