Četiri pripadnika Čuvara zaveta osuđena u SAD zbog zavere

Svet 23. jan 202323:23
Izvor: Pete Marovich / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Četvorica pripadnika ultradesničarske organizacije Čuvari zaveta su odlukom porote u Vašingtonu proglašena krivim za zavereništvo radi izazivanja pobune, u vezi sa masovnim napadom na američki Kapitol, 6. januara 2021. godine.

Porota je tokom tri dana ukupno 12 sati razmatrala činjenice sa suđenja pre no što je donela presudu po optužnici za krivično delo koje se retko javljalo u praksi, a koje bi okrivljenima moglo doneti do 20 godina zatvorske kazne.

Datum izricanja kazne nije određen, a okrivljeni će ostati u kućnom pritvoru uz elektronsko praćenje kretanja budući da nije prihvaćen tužilački zahtev da budu prebačeni u zatvor, jer sudija smatra da je malo verovatno da će oni pokušati da pobegnu.

Ovo je drugo veliko suđenje članovima ekstremističke grupe koji su optuženi za zaveru radi nasilnog zadržavanja Donalda Trampa na predsedničkoj funkciji nakon što je on izgubio na izborima 2020. godine.

Presuda protiv Džozefa Heketa (Joseph Hackett) i Dejvida Meršela (David Moerchel) sa Floride, Roberta Minute (Roberto Minuta) iz Teksasa i Edvarda Valehe (Edward Vallejo) iz Arizone doneta je nekoliko sedmica pošto je druga porota proglasila krivim vođu Čuvara zaveta Stjuarta Roudsa (Stewart Rhodes) zbog napada pobunjene mase koja je zaustavila proglašenje izborne pobede sadašnjeg predsednika SAD Džozefa Bajdena (Joseph Biden).

To je, kako ocenjuje agencija Asošiejted pres, još jedna velika pobeda američkog Ministarstva pravde u postupcima protiv ekstremista. Ono je podiglo optužnice i protiv bivšeg vođe organizacije Ponosni momci Enrikea Tarijoa (Enrique Tarrio) i četiri njegova pomoćnika, a ovog meseca počela su im suđenja za koja su očekuje da će potrajati nekoliko sedmica.