Ciklon Remal pogodio Indiju i Bangladeš, poginulo osam osoba

Svet 27. maj 202411:54 0 komentara
REUTERS/Mohammad Ponir Hossain

Ciklon Remal je pogodio Bangladeš i istočnu Indiju, poplavljena su priobalna sela, a sedam osoba je poginulo, stotine hiljada raseljeno i ostalo bez električne energije, saopštili su danas lokalni mediji.

Vlasti još nisu saopštile podatke o žrtvama, ali je bangladežanska televizija Somoi izvestila da je najmanje sedam osoba poginulo. Još dve osobe su nestale u čamcu koji se prevrnuo, prenela je tv stanica. U indijskoj saveznoj državi Zapadni Bengal, slamnati krovovi na kućama odneseni su u vazduh, dok su električni stubovi i drveće iščupani u nekim oblastima. Nema još izveštaja o poginulim. Jake kiše su poplavile ulice i kuće u nižim delovima grada Kalkute.

Ciklon Remal je znatno oslabio nakon što je rano jutros prošao kroz bangladeški okrug Patuakali sa vetrom od 111 kilometara na čas. Meteorološko odeljenje u Daki saopštilo je da je vetar sada jačine 90 kilometara na sat sa udarima do 120 kilometara.

REUTERS/Mohammad Ponir Hossain

Indijsko meteorološko odeljenje saopštilo je da će Remal verovatno dodatno oslabiti tokom dana. Upozorava na jake pljuskove iznad Asama i drugih severoistočnih država u naredna dva dana.

Remal je prvi ciklon u Bengalskom zalivu uoči ovogodišnje sezone monsuna, koja traje od juna do septembra.

Obale indijskog podkontinenta često su pogođene ciklonima, ali promena klimatskih obrazaca povećala je intenzitet oluja, čineći pripreme za prirodne katastrofe hitnijim.

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!