Član izraelskog ratnog kabineta zapretio ostavkom ako vlada ne usvoji njegov novi ratni plan za Gazu

Svet 18. maj 202421:22 0 komentara
Shutterstock/Gil Cohen Magen

Član izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc zapretio je danas da će podneti ostavku u vladi ukoliko ona ne usvoji novi ratni plan za operacije u pojasu Gaze, u roku od tri nedelje, do 8. juna. Njegova najava pojačava podelu unutar izraelskog rukovodstva, nakon više od sedam meseci rata.

Ganc je rekao da će dati ostavku ukoliko vlada do 8. juna ne usvoji ratni plan koji je on sastavio u šest tačaka. Plan uključuje povratak talaca, okončanje vladavine Hamasa, demilitarizaciju pojasa Gaze i uspostavljanje međunarodne administracije za civilna pitanja kao i napore za normalizaciju odnosa sa Saudijskom Arabijom.

Ganc, popularni političar i dugogodišnji Netanjahuov politički rival, pridružio se njegovoj koaliciji i Ratnom kabinetu u ranim danima rata protiv Hamasa.

Odlazak bivšeg načelnika vojnog štaba ostavio bi Netanjahua da još više zavisi od krajnje desničarskih saveznika koji su zauzeli tvrdu liniju pregovora o prekidu vatre i oslobađanju talaca i koji veruju da bi Izrael trebalo da okupira Gazu i da ponovo tamo izgradi jevrejska naselja.

Ganc je to rekao nekoliko dana nakon što je izraelski ministar odbrane Joav Galan otvoreno rekao da je u više navrata molio vladu da odluči o posleratnoj viziji Gaze koja bi podrazumevala stvaranje novog palestinskog civilnog rukovodstva.

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!