CNN: Novi obaveštajni podaci pojačavaju strahove SAD da Rusija sprema napad

Svet 20. feb 202222:46 > 22:5426 komentara
rusija vojne vežbe
Izvor: Maxim Guchek/BelTA/Handout via REUTERS

SAD imaju obaveštajne podatke koji ukazuju na to da su ruskim komandantima poslata naređenja u vezi sa napadom na Ukrajinu, kažu dva američka zvaničnika i još jedan izvor blizak američkim obaveštajnim službama, prenosi CNN.

Izvori su upozorili da se naređenja uvek mogu povući ili da bi to mogle da budu dezinformacije s ciljem da zbune i dovedu u zabludu SAD i njene saveznike.

Povezano:

Nekih drugih pokazatelja, kao što su elektronsko ometanje i široko rasprostranjeni sajber napadi, još uvek nisu primećeni, prema nekim izvorima.

Inače, CNN prenosi da je prvo Vašington post izvestio o naređenjima koja su upućena komandantima.

CNN podseća da vest iz obaveštajnih krugova dolazi nakon što je predsednik SAD Džozef Bajden u petak rekao da veruje da je Putin „doneo odluku“ da izvrši invaziju. Ovaj komentar su u nedelju ponovili potpredsednica Kamala Haris i državni sekretar Entoni Blinken.

„Verujemo da je predsednik Putin doneo odluku“, naveo je u intervjuu za CNN-ovu emisiju nedeljom „State of the Union“. On je dodao da će sve dok se tenkovi ne zakotrljaju i sve dok avioni ne polete koristiti „svaku priliku i svaki minut koji imaju“ da diplomatijom probaju da odvrate Putina da nastavi sa svim.

Prethodne noći na stotine granata eksplodirale su duž linije između ukrajinskih vojnika i separatista koje podržava Rusija, a više hiljada ljudi je evakuisano sa istoka Ukrajine, prenose novinske agencije i dodaju da ruske vojne vežbe u regionu, koje se produžavaju, pojačavaju tenzije. I generalni sekretar NATO, kao i lideri zapadnih evropskih zemalja nastavljaju da upozoravaju da je Rusija spremna da napadne svog suseda koji je sa tri strane okružen sa oko 150.000 ruskih vojnika.

Komentari

Vaš komentar