CNN-ov novinar za N1: Strah žena u Avganistanu je stvaran

Svet 16. sep 202111:384 komentara

"Postoji zabrinutost da bi Talibani mogli da napadnu žene koje su išle u školu. Dakle, nivo straha među tamošnjim ženama i razočaravajuća tuga su stvarni. I prosto je srceparajuće ovo čuti", rekao je u intervjuu za N1 glavni CNN-ov urednik za nacionalnu bezbednost, autor "Teorije ludaka" i "Rata u senci", Džim Šudou.

Priča o Avganistanu daleko je od kraja, u stvari, tek počinje.

Šta nedostaje u priči o Avganistanu i šta se zaista može očekivati sada kad su sve strane sile definitivno napustile ovu bliskoistočnu zemlju?

„Bio sam u Avganistanu mnogo puta. Bio sam u toliko škola za devojčice tamo, upoznao ih i razgovarao s njima i njihovim roditeljima, očevima, majkama, koliko su srećni, da je to bila jedna od dobrodošlih promena, nakon pada Talibana i nakon američke i NATO invazije. Sada razgovaram sa mnogim istim ženama. I osećaju da su sve izgubili. Izgubili su. I to je srceparajuće za njih i njihove porodice. Kao što smo ranije rekli, talibani govore: Hej, nemamo problema sa devojčicama koje idu u školu. Ali Avganistanci s kojima sam razgovarao to jednostavno ne kupuju. Na primer, sada se ulaže veliki napor samo da se sve studentkinje koje su bile na Američkom univerzitetu u Kabulu isele iz zemlje, ne samo da bi imale bolji život i obrazovanje, već i zato što su pod pretnjom, zar ne? Postoji zabrinutost da bi Talibani mogli da napadnu žene koje su išle u školu. Dakle, nivo straha među tamošnjim ženama i razočaravajuća tuga su stvarni. I prosto je srceparajuće ovo čuti“, rekao je Šudou za N1.

Komentari

Vaš komentar