CNN: Redak uvid u sastanak Amerikanaca s ruskim generalom u Moskvi

Svet 24. mar 202215:46 > 15:51 23 komentara
pixabay.com

Redak sastanak licem u lice ruskih i američkih vojnih zvaničnika prošle nedelje završio se emotivnim "ispadom" od strane inače suzdržanog ruskog generala, trenutkom koji je, kako neki tvrde, "ogolio istinu" i za koga američki sagovornici veruju da upućuje na veće probleme s moralom u ruskoj vojsci, javljda CNN, pozivajući se na američki zapisnik sa sastanka.

Taj zapisnik, koji je pročitao CNN, opisuje razmišljanja dva vojna atašea koji su prisustvovali sastanku, i američke utiske svega što su tamo videli i čuli. U njemu se ne nudi potpuno objašnjenje za ponašanje ruskog generala. Takvi zapisi osetljivih sastanaka, vojska ili obaveštajne službe nikad ne objavljuju javno, jer se oni pomno proučavaju, kako bi se dobio utisak o namerama i razmišljanjima protivnika.

Dotičan sastanak, održan u ruskom ministarstvu odbrane u Moskvi, bio je retka prilika da vojni zvaničnici Rusije i SAD-a zajedno sednu, nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. februara. Zapisnik navodi da je sastanak bio napet, s vidljivim znacimna nervoze na ruskoj strani. Naročito se bavi ponašanjem ruskog general Jevgenija Iljina, zamenika načelnika u glavnoj upravi za međunarodnu saradnju, koji ima mnogo iskustva u komuniciranju s američkim zvaničnicima. Za razliku od uobičajene prakse, Iljin je govorio bez oslanjanja na beleške ili pripremljen podsetnik, kaže se u zapisniku.

PROČITAJTE I:

Kad je došlo vreme za rastanak, jedan od američkih vojnih atašea je „opušteno pitao“ Iljina ima li porodičnih korena u Ukrajini, pri čemu je, inače, „staloženo ponašanje“ ruskog generala „odjednom postalo uznemireno i nervozno,“ kaže zapisnik. Amerikanci kažu da je Iljin rekao „da“ i zatim dodao kako je rođen u Dnjepropetrovsku, nakon čega se s celom porodicom preselio u Donjeck, gdje je pohađao školu.

Ali američki zvaničnici kažu da je Iljin zatim dodao da je trenutna situacija u Ukrajini „tragična“ i da je „vrlo deprimiran zbog toga.“ Odmah nakon tog Iljin je otišao bez rukovanja s Amerikancima, kaže zapisnik.

Nejasno je zašto je sastanak uopšte održan i koje su bile njegove okolnosti. CNN-u nije poznato postoji li još dokumentacije koja opisuje taj sastanak. U zapisniku nisu navedena imena američkih atašea koji su tamo bili, a CNN nije uspeo da sazna o kome se radi. Američka ministarstva odbrane i spoljnih poslova odbila su da komentarišu navode, a upit je poslat i ruskom Ministarstvu odbrane.

Sudeći po zapisniku, američki tim na sastanku je stekao utisak da se Iljin zaustavio na samo korak od optuživanja SAD-a i Ukrajine da su krivi za zločine protiv njegove porodice. Nije jasno šta ih je tačno navelo na takav zaključak, ali jedan od atašea je rekao „Od vatre u njegovim očima i njegovog nervozno ponašanja naježio sam se.“

Zapisnik kaže da je jedan od atašea bio šokiran, a oba Amerikanca na sastanku rekla su da „nikad nisu svedočili takvom ispadu sa ruske strane, na službenom sastanku.“

Američki sastanci s ruskim zvaničnicima su obično unapred propisani rituali. Iako je nejasno iz sažetka šta je tačno dovelo do takve reakcije Iljina, dva američka vojna atašea koja su prisustvovala sastanku ocenila su da je reakcija ruskog generala možda bila znak problema s niskim moralom.

„U najmanju ruku, jasno je da problemi s moralom u ruskoj vojsci ne postoje samo među vojnicima na ratištu,“ zaključuje se u zapisniku.

Pogled u američko-ruske vojne odnose

Zapisnik pruža uvid iza kulisa u rusku vojsku, koja očito nije uspela da postigne svoj cilj da brzo zauzme Kijev, nakon što je prošlog meseca pokrenuta invazija. Viši američki vojni zvaničnici javno i privatno govore da je moral ruskih vojnih snaga sve niži kako ulaze u već četvrtu nedelju invazije na Ukrajinu – invazije za koju američki zvaničnici misle da se dogodila jer je ruski predsednik Vladimir Putin verovao da će proći mnogo brže i lakše nego što je ispalo.

U utorak je novinarka CNN-a Kristijan Amanpur razgovarala s portparolom Kremlja Dmitrijem Peskovim, koji je osporavao američke tvrdnje da ruski vojnici imaju problema s moralom.

„Trebalo bi ipak posumnjati u tu informaciju“, rekao je Peskov, i dodao „morate u nju sumnjati, i morate dobro razmisliti radi li se o istini ili ne.“

Ruska vlada je još pre invazije odbijala direktan kontakt visoko rangiranih vojnih zvaničnika SAD-a i Rusije, zbog čega je i bio povećan interes za ovaj konkretan sastanak. SAD ima i direktnu telefonsku liniju s ruskom vojskom, koja je namenjena za deeskalaciju potencijalnog sukoba. Ta linija se svakodnevno testira kako bi bila operativna – ali nikad za tu svrhu nije bila upotrebljena.

SAD veruju da je izbegavanje takvih sastanaka na visokom nivou pokazatelj da je Kremlj zabrinut kako bi takvi susreti, ako se dopuste, mogli razotkriti njihovu ranjivost, jer time bi se prećutno priznalo postojanje abnormalne situacije, kaže zapisnik.

Čak i pre tog neobičnog kraja sastanka, američki zvaničnici su rekli da je tokom celog susreta Iljin počeo da gubi staloženost nakon što su Amerikanci opisali situaciju u Ukrajini kao krizu, na šta je ruski general brzo „ispravio i uzvratio.“

Sudeći po zapisniku, ruski general u samom razgovoru nije odstupao od službene ruske strategije za invaziju na Ukrajinu, koja propisuje pobedu po svaku cenu. U ovom slučaju, dvojica Amerikanaca veruju da su videli ruskog generala koji je „vidljivo uznemiren situacijom, ali koji nema na šta projektovati svoj bes, osim u onom smjeru koji propisuje narativ koji gura zvanični Kremlj.“

Zapisnik dodaje da Amerikanci ne odbacuju mogućnost da je susret možda naglasio sve tvrđe stavove Rusije o samom ratu, kao i potrebu ruskih vojnih zvaničnika da ispune svoje naredbe jer nemaju drugog izbora.

Jedan visoki vojni zvaničnik rekao je prošle nedelje da su se Amerikanci „uhvatili za jednu anegdotu kao indikativnu za tvrdnju da moral nije visok“ u nekim ruskim vojnim jedinicama.

„Svakako postoje pokazatelji da moral postaje sve veći problem među ruskim vojnim snagama koje su na terenu u Ukrajini,“ rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi novinarima u utorak.

„Kako vreme odmiče, i kako se nastavljaju njihovi neuspjesi u pokušaju da na terenu postignu napredak kakav priželjkuju, vidimo i sve više pokazatelja da moral i kohezija postaju problem.“

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare