CNN u Limanu: Rusija ga osvajala nedeljama, a napustila za samo nekoliko sati

Svet 03. okt 202219:26 51 komentara

U Limanu, iz kojeg se ruska vojska povukla samo dan nakon što je Moskva objavila aneksiju četiri regiona, bio je i CNN-ov Nik Paton.

Možda ne izgleda tako, ali tu je počeo Putinov poraz u Donjecku. Vozovi i pruge su i dalje su važni ruski način vođenja rata. Liman – šta je od njega ostalo – posle oslobođenja od Rusije.

O tome se radi, centralno železničko čvorište sada je u rukama Ukrajinaca. Opustošeno borbama. Bilo je tako značajan deo ruske okupacije Donjecka i Luganska, da je Moskva zabrinuta koji će efekat ovo imati za njihove trupe sve do ruske granice.

Na periferiji grada nismo videli nikakve znake od stotina ruskih zatvorenika ili mrtvih, koji su očekivani posle strateškog poraza Moskve. Ništa nema ni u gradu, možda su već uklonjeni. Umesto toga, potpuna tišina. Na ulicama samo lokalci na biciklama. Nekoliko stanovnika reklo je za CNN da su Rusi u petak u velikom broju otišli.

PROČITAJTE I:

„Odlazili su noć i dan, kažu ljudi. Ja to nisam videla, ali kažu da su sedeli na svojim oklopnim vozilima i da su im torbe padale dok su odlazili. Žurilo im se“, ispričala je Tanja, stanovnica Limana.

Bio je to simboličan trenutak, da Rusi beže iz Limana u istom satu dok je Putin potpisivao dokument kojim je proglašen ruskom teritorijom i držao miting na Crvenom trgu. Jedino što je od Rusa ovde ostalo su spaljene zastave.

„Pobegli su bez reči. To je loše. Nema posla. Nema gasa. Nema struje. Ništa. Prodavnice ne rade“, kaže Roman, stanovnik Limana.

Zaista izgleda kao da u gradu niko nije ostao. Vlada sablasna tišina, osim povremenog granatiranja i vatre iz malokalibarskog oružja. Veliki deo grada potpuno je uništen. CNN-u je rečeno da je većina meštana otišla kada je počeo ukrajinski prodor. Mesto strateškog poraza Rusije deluje sablasno.

Pucnjava u daljini… Nervoza da li su neki Rusi preostali.

„Hoćeš istinu? Stavite kapu, skini kapu. Kakav je ovo život? Imam 72 godine. Ja sam kao pacov u podrumu koji je ispuzao napolje“, priča jedna Ukrajinka.

„Ovo nećete objaviti. Juče je došla Ukrajina, proverila dokumente na kontrolnom punktu. I uhapsila mog muža“, dodala je druga.

„Čovek je nestao iz policijske stanice. Iz šešira u šešir“.

„Ljudi pate. Jedni nas biju, drugi nas biju – a mi plačemo“.

Ukrajinski vojnici već su prestale da slave. Malo ima vremena – opet su u pokretu. Sledeća meta je dalje istočno: Kremina. Oni koji su ostali u Limanu – gradu koji je proklet da od njega ostanu samo ruševine – skupljaju sve što može da gori, spremajući se za predstojeću zimu.

Rusima su trebale nedelje da ga osvoje i samo nekoliko sati da ga napuste.