CNN u ukrajinskoj bazi – pripreme za eventualni ruski napad, radi se svaki dan

Svet 24. nov 202121:1714 komentara
Şcreenshot/ CNN

Ukrajinska mornarica se sprema za eventualni napad Rusije ili čak pokušaj invazije na njenu teritoriju. Pripremaju se i nove pomorske baze.

Reporter CNN je išao sa ukrajinskom mornaricom, artiljerijskim čamcem, u Azovsko more.

Ukrajinci veruju da bi, ukoliko bi Rusija krenula u napad, Azovsko more bilo jedno od glavnih bojišta. Zato ne samo da modernizuju svoju flotu, već i infrastrukturu na kopnu. Azovska obala ima strateški značaj za Rusiju, i omogućila bi ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da uspostavi kopneni koridor za povezivanje Rusije sa aneksiranim Krimom, navodi reporter CNN.

Ministarstvo odbrane dalo je retku priliku novinaru CNN da pristupi masovnoj izgradnji koja se odvija u pomorskoj bazi Berdjansk. „Kijev je naredio da se ovaj građevinski projekat ubrza s obzirom na to da je ruska pretnja sve veća. Kako bi završili ovaj projekat, Ukrajinci kažu da sada rade sedam dana u sedmici. Kažu kada baza bude završena, to će biti moćna odbrana od bilo kakve ruske agresije“, navodi CNN-ov Fred Plajtgen.

Ukrajinci navode da će sada na tom mostu moći da se usidri više brodova i veći brodovi, a da se nadaju da će sukob biti izbegnut.

Pogledajte prilog CNN-ovoga Freda Plajtgena:

Komentari

Vaš komentar