CNN: Ukrajinska devojčica izgubila oca, deda strahuje da će završiti u sirotištu

Svet 17. apr 202219:284 komentara

Dvanaestogodišnja ukrajinska devojčica izgubila je oca prilikom ruskog bombardovanja Marijupolja. Njen deda strahuje da će mu unuka završiti u ruskom sirotištu, daleko od porodice. Priča CNN-ovog dopisnika Fila Bleka.

Gotovo je teško shvatiti – nekada je bio drugačiji Marijupolj. Ne tako davno, dok su još njegovi stanovnici znali što su bezbednost i sreća.

Devojčica u ružičastom je Kira Obedinska. Vesela, voljena, 12-godišnjakinja. Ovo je Kira nakon dolaska Rusa. Siroče, povređena, sama – u bolnici pod kontrolom Rusa.

Ruski mediji objavili su ovaj snimak na kojem je Kira u Donjecku, glavnom gradu separatističke regije na istoku Ukrajine koju podržava Moskva.

POVEZANE VESTI

Na snimku ona govori deo svoje priče. Zbog čega je pobegla iz Marijupolja.

Bilo je puno pucnjave, kaže ona. Pogođena je naša zgrada, dodaje.

Kao i njen otac. Evgenij Obedinski, bivši kapetan ukrajinske vaterpolo reprezentacije pogođen je iz daljine i ubijen, dok su se ruske jedinice probijale do Marijupolja 17. marta.

Nekoliko dana kasnije, Kira, njeni susedi i očeva devojka pokušali su da peške pobegnu iz grada. Ali, neko je nagazio na minu, a Kira je povređena u toj eksploziji.

Ruski vojnici su je potom odveli u Donjeck.

CNN: Ruska vojska, koja vam je ubila sina, sad ima vašu unuku?

Kirin deda Oleksander govori da joj je mama umrla još dok je bila beba, sad je svedočila ubistvu svog oca. Nedostaje joj preostala porodica i želi da joj se vrati.

Oleksander strahuje da više nikad neće videti Kiru. Kaže da ga je nazvao zvaničnik odmetnute vlade iz Donjecka i pozvao ga da doputuje i zatraži starateljstvo.

To je nemoguće zbog rata. A kad je Oleksander nazvao bolnicu, kaže da su mu rekli da će Kira vremenom biti poslata u sirotište u Rusiji.

„Uzeli su njena dokumente i rekli da će joj izdati nove kad je pošalju u Rusiju“, kaže.

Ruska vlada navodi da je pomogla da se najmanje 60.000 Ukrajinaca prebaci na sigurno preko ruske granice. Ukrajinska vlada tvrdi da ih je oko 40.000 premešteno protiv svoje volje, opisujući to kao „otmicu“ i „prisilnu deportaciju“.

Snimak ruskih medija pokazuje Kiru kako veselo govori da joj je nekad dopušteno da nazove dedu.

„Nazvala sam ga danas“, kaže. „Također ću ga nazvati uveče“, dodaje.

Voditeljka na ruskoj televiziji kaže da je snimak dokaz kako Kira nije oteta. Dokaz da je to još jedna „ukrajinska izmišljotina“.

Kira takođe katkad dedi pošalje i zvučne poruke poput ove.

„Nemoj samo plakati ili biti nervozan, u redu?“

Najpre mu kaže da ne plače, ali ne može da zaustavi svoje suze.

„Plače mi se iz nekog razloga, nisam te dugo videla tako da mi se plače“, rekla je.

Glas devojčice koja je izgubila svoju porodicu, svoj dom, svoju slobodu.

Sve zbog ruskog rata.

Komentari

Vaš komentar