COP26: Više od 100 lidera se obavezalo da će obustaviti seču šuma do 2030.

Svet 02. nov 202111:0513 komentara
N1

Više od 100 svetskih lidera obavezalo se na Konferenciji UN o klimatskim promenama u Glazgovu da će obustaviti seču šuma i degradaciju zemljišta do kraja decenije.

Lideri su obećali i da će uložiti 19 milijardi dolara u zaštitu i obnovu šuma, navodi agencija Rojters.

Tu zajedničku deklaraciju izmedju ostalih su podržali lideri Brazila, Indonezije i Demokratske Republike Kongo, tri zemlje u kojima se nalazi oko 85 odsto šuma na svetu.

Deklaracija o šumi i korišćenju zemljišta, koju su podržali lideri, odnosi se na šume koje se prostiru na više od 33 miliona kvadratnih kilometara, saopštio je kabinet britanskog premijera Borisa Džonsona.

„Imaćemo priliku da okončamo dugu etapu etapu istorije u kojoj je čovek osvajač prirode i da umesto toga postane njen čuvar“, rekao je Džonson.

Šume apsorbuju oko 30 odsto emisije ugljen-dioksida, navodi neprofitna organizacija Institut za svetske resurse. Šume izvlače štetne gasove iz atmosfere i tako sprečavaju zagrevanje.

Ipak, taj prirodni tampon brzo nestaje. Svet je izgubio 258.000 kvadratnih kilometara šuma 2020. godine, navodi inicijativa Nadzor svetskih šuma koja prati krčenja šuma.

Prema sporazumu, 12 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, obavezalo se da obezbedi 8,75 milijardi funti javnih sredstava do 2025. godine, za pomoć zemljama u razvoju, uključujući napore na obnovi degradiranog zemljišta i na suzbijanju šumskih požara.

Više od 30 investitora iz privatnog sektora obezbediće još najmanje 5,3 milijarde funti.

Komentari

Vaš komentar