Dan mrmota: Fil iz Pensilvanije predviđa još šest nedelja zime

Svet 02. feb 202319:47
REUTERS/Alan Freed

Fil, čuveni mrmot iz Panksatonija u Pensilvaniji video je svoju senku u četvrtak nakon što je izvučen iz svog staništa, čime je predvideo još šest nedelja zime.

Hiljade ljudi okupilo se u Panksatoniju, malom gradu severoistočno od Pitsburga, da proslavi Dan mrmota i „sluša“ njegovu prognozu, godišnji ritual.

„Vidim senku… i kako god da je merite, još uvek je šest nedelja zime“, pročitao je Filov zvanični „prevodilac“ u proglasu koji je naišao na ovacije i aplauz.

Prema narodnom predanju, ako glodar vidi svoju senku na Dan mrmota, onda će hladno i vetrovito vreme trajati šest nedelja. Ako je oblačno i nema senke, početak proleća je blizu.

Dan mrmota, koji se slavi 2. februara, evoluirao je iz drevnog rituala koji su u Ameriku doneli nemački imigranti koji su se naselili u današnjoj Pensilvaniji. Prvo zvanično obeležavanje Dana mrmota bilo je 1886.

Godišnja manifestacija, poznata po filmu „Dan mrmota“ iz 1993. sa Billom Marejem u glavnoj ulozi, privlači posetioce iz celog sveta.

U Njujorku, drugi mrmot po imenu Čak sa Staten Ajlenda nije video svoju senku, predviđajući tako brzo proleće.

Ove godine mnogi delovi Severne Amerike imaju blagu zimu, ali izgleda da se to menja, što daje izvesnu verodostojnost Filovoj prognozi.

Na primer, Njujork je u sredu rano ujutru zabeležio svoju prvu merljivu snežnu padavinu tokom zime, čime je okončan drugi najduži period bez snega u najnaseljenijem američkom gradu.

Dok je Fil objavio svoju prognozu, oko 450.000 domova i preduzeća u Teksasu, Misisipiju, Arkanzasu i Tenesiju ostalo je bez struje jer su susnežica i ledena kiša srušile dalekovode i drveće.

U međuvremenu, severoistok SAD se priprema za istorijsko smrzavanje u narednim danima, pošto se meteorolozi kažu da se ponegde očekuju temperature do minus 46 stepeni Celzijusa.

Komentari

Vaš komentar