Dan pobede u Rusiji: Putin spojio nespojivo, hakeri poslali poruku TV gledaocima

Svet 09. maj 202219:43 komentara

Dan pobede u Drugom svetskom ratu, poslednjih godina postao je za Rusiju centralna tema i događaj oko koga Kremlj gradi patriotizam i osećaj posebnosti i pripadnosti kod građana Rusije. Parada je, u isto vreme, uvek bila i demonstracija vojne sile i prikazivanje vojne tehnike. Nije izostala ni ove godine. Ali su izostali apsolutno svi inostrani gosti. Rusija Dan pobede obeležava u trenutku dok je u punom jeku ruska invazvija na susednu državu.

Ruski predsednik Vladimir Putin, na tribini tradicionalno. I sasvim u raskoraku sa tradicijom, bez gostiju saveznika u pobedi u drugom svetskom ratu. Nekoliko veterana, predstavnici vojske i vlasti i njihova rodbina sa posebnom ulaznicom za tribinu.

POVEZANE VESTI:

Mnogi su od govora za Dan pobede očekivali da će najaviti novu fazu u ratu sa Ukrajinom, možda mobilizaciju, možda neku pobedu. Umesto toga, čestitavši građanima praznik Putin je u govoru spajao nespojivo – pobedu u drugom svetskom ratu nad fašizmom i napad Rusije na Ukrajinu.

„Mi se borimo za našu domovinu, za njenu budućnost, tako da niko ne zaboravi lekcije Drugog svetskog rata. Da u svetu ne bude mesta za dželate, kaznene ekspedicije i naciste“, poručio je Putin.

Opravdanje za bombarodavanje i okupiranje teritorija susedne Ukrajine, Putin je još jednom našao u istoriji, nedokazanim pripramama zapada za napad na Rusiju i širenjem NATO.

Građani Moskve sa kojima su razgovarali novinari Rojtersa uglavnom podržavaju rat Rusije protiv Ukrajine. S druge strane, izražavanje drugačijeg mišljenja je kažnjivo zakonom:

„Vojna operacija podiže moj patriotizam i gordost za moju zemlju i saznanje da nas nikakav neprijatelj neće slomiti. pokazuje potrebu da pokažemo da smo mi zemlja koja koja se ni prek kim neće saginjati.“

„Želim svima da čestitam Dan Pobede, velike pobede nad fašizmom i da pželim našim vojnicima da pobede fašizam.“

„Moja su osećanja pomešana, jer mi je žao ljudi koji sada pate u Ukrajini, dece, starih ljudi, oni sada stradaju ni za šta. Veoma mi ih je žao.“

Dan Pobede ali na ruski način i uz ruske zastave i georgijsku traku i simbol Z ruska vojska i okupacione vlasti organizovale su u nekoliko gradova Ukrajine koje su zauzeli, uključujući i razrušeni Marijupolj. Desni Pušilin koji je na čelu separatističke DNR poručio je građanima da je Rujsija došla da ostane, da je to sada teritrorija sonjecke republike i da im je niko neće uzeti.

Tradicionalno ruski ambasadori su polagali vence na memorijale sovjetskim vojnicima u evropskim zemljama i ove godine. U Poljskoj je došlo do incidenta – aktivisti su gađali kesama sa veštačkom krvlju uz povike fašisti, fašisti, protestujući protiv ruske invazije na Ukrajinu.

„Nisu morali da danas dođu ovde da polože cveće na memorijal, jer su oni sada agresori u Ukrajini. Ne mogu to da rade. Sa mnom su ovde Ukrajinci, i čovek iz belorusije je sa nama. Mi želimo da rat prestane“, poručila je jedna Poljakinja koja je učestvovala u protestu.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Varšavu da hitno obezbedi polaganje venaca na memorijal, a porptarolka ministarstva Marija Zaharova okupljene je nazvala sledbenicima neonacizma. Inače, dok je trajao program posvećen Danu pobede na TV menijima ruskih kanala hakeri su postavili poruku za gledaoce: „Na vašim rukama je krv hiljada Ukrajinaca i životi stotina dece. TV i vlasti vas lažu. Ne ratu!“