„Danas sam ubio čoveka“: Ruski vojnik optužen za ratne zločine u odsustvu

Svet 21. mar 202312:56 25 komentara
Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ruski vojnik koji je navodno upucao civila u nesvakidašnjem napadu snimljenom kamerom ukrajinskog droma optužen je u Ukrajini za ratne zločine u odsustvu, prenosi CNN.

Dokazi protiv njega uključuju telefonske pozive sa njegovom ženom i prijateljem presretnute tokom istrage o ruskom napadu na Izjum prošlog juna koja je trajala mesecima, piše CNN.

Audio snimci su eksluzivno podeljeni sa CNN uoči konferencije za medija u Harkovu kojom su najavljene optužbe.

Policija je identifikovala vojnika kao Klima Keržaeva, 25-godišnjeg zapovednika iz Moskve. Optužen je za pokušaj ubistva civila, što je ratni zločin pod članom 438 Krivičnog zakonika Ukrajine.

Pročitajte još

Napad su takođe snimili iz vazduha ukrajinski vojnici, koji su počeli jedinstvenu misiju spasavanja, tako što su zakačili parče papira na kome piše „prati me“ na mali dron, a ta operacija se našla i u dokumentarcu ukrajinskog reditelja Ljubomira Levickog.

„Gledamo to kao da je na TV, kao da je sapunica. Horor film gde Rusi ubijaju civile“, rekao je za CNN vođa istrage Serhi Bolvinov.

On je dodao da su, osim snimka dronom, u istrazi imali forenzička ispitivanja vozila i mesta zločina, izvršena nakon što je Izjum oslobođen u septembru, zajedno sa dokazima koja je sakupila sajber policija koja je pronašla naloge na mrežama i pozive vojnika.

CNN je komentar na slučaj tražio i od ruskog Ministarstva odbrane.

Bolvinov je rekao da je ovo samo jedan od stotina drugih navodnih ruskih ratnih zločina koje njegov tim trenutno istražuje samo u regionu Harkova, uključujući otkriće više stotina tela u masovnim grobnicama u Izjumu. U njegovom timu je više od 900 istraživača i većina njihovog trenutnog posla je fokusirana na ratne zločine.

U petak je Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i ruske zvaničnice Marije Ljvove Belove, a u optužnici se sumnjiče za nelegalnu deportaciju hiljada ukrajinske dece u Rusiju.

„Njihovi životi su mogli da se završe“

Prošlog leta bračni par Valerija Ponomarova i Andri Bohomaz vozili su se u Izjum da pomognu Bohomazovim starijim, bolesnim roditeljima da napuste okupirani grad.

Par je pogrešno skrenuo i zalutao blizu frontova gde su ruske trupe i njihov auto se našao na liniji vatre.

Ukrajinski vojnici smešteni u blizini su primetili incident izdaleka uz pomoć drona, koji su približili mestu da bi snimili nesvakidašnje snimke para koji pokušava da beži.

Video pokazuje par koji napušta auto da bi se sklonio na bezbedno, ali se okreće kada im se eksplozije previše približe. Opet je pucano na njih, a Bohomaz je bio teško ranjen. Ponomarova je pokušala da pomeri supruga iza kola i obmota rane peškirima da bi zaustavila krvarenje.

Ruski vojnici su bili udaljeni oko 30 metara od kola, rekla je policija, tako da je bilo previše opasno za ukrajinske trupe da izvuku par.

Tako da su poslali dron natrag nakon što su ga napunili i zakačili parče papira na njega, na kome je pisalo „prati me“, da vodi Ponomarovu na bezbedniju teritoriju.

Videla je dron iznad glave, ali nije bila sigurna na čijoj je strani.

„Okenula sam se i samo pala na kolena i vrištala u agoniji“, rekla je Valerija Ponomarova.

Dodala je da „nije znala čiji je dron“.

„Naših ili neprijateljskih snaga“, rekla je kasnije u dokumentarcu.

Rekla je da je na kraju krenula za njim, misleći da je to jedini način da pomogne suprugu.

Ali, nedugo pošto je otišla, grupa ruskih vojnika je prišla peške kolima i ranjenog Bohomaza bacila u jarak. Nekim čudom je preživeo.

Do sada je jedan ruski vojnik optužen. U jednom od razgovora, koji se tretira kao dokazni materijal, rekao je svojoj ženi da je „j**eno ubio čoveka danas“.

Odmah posle toga, vojnik se vraća nazad na ležeran razgovor i pita ženu da mu „uplati nešto novca na telefon“.

U pozivu prijatelju kasnije istog dana, ponovio je priznanje o ubistvu čoveka i kada ga je prijatelj pitao kako se osećao, rekao je „j**eni auto je upucan, zabole me“. CNN je preveo sirov materijal koji je obezbedila policija, ali nije mogoa nezavisno da potvrdi snimke.

Bohomaz je uspeo da se izvuče iz jarka da potraži pomoć, uprkos ozbiljnim povredama.

„Čuo sam da je počela kiša i počeo sam da se tresem. Nakon noći u jarku kiša me je osvestila. Shvatio sam da nekako moram da izađem“, rekao je on u dokumentarcu „Prati me“.

Uspeo je da se dokopa bezbednog mesta bliže ukrajinskim pozicijama.

„Trebalo mi je oko 30 ili 40 minuta, ali sam hodao sa pauzama, jer me je mnogo bolelo“, rekao je.

Devet meseci nakon što je preživeo napad, Bohomaz je još na lečenju zbog povreda mozga, grudi i kičme.

CNN se obratio paru za komentar za pravni proces koji počinje protiv ruskog vojnika, ali nije dobio odgovor.

„To je strašan zločin. Njihovi životi su mogli da se završe na toj raskrsnici, ali su srećom uspeli da prežive“, rekao je Bolvinov.

Komentari (25)

Vidi sve komentare