Danska obustavila sve letove iz UAE zbog sumnje u pouzdanost testova

Svet 22. jan 202118:08
Pixabay

Danska je obustavila sve letove iz Ujedinjenih Arapskih Emirata na pet dana, zbog sumnje da testovi na koronavirus, koji se mogu dobiti pre napuštanja Dubaija, nisu pouzdani, saopštile su vlasti.

Danski ministar saobraćaja Beni Engelbreht rekao je da je odluka u četvrtak uveče stupila na snagu i da je neophodno sprovesti detaljnu istragu o pouzdanosti testova.

Engelbreht je naveo da se najmanje jedna osoba inficirala južnoafričkom varijantom virusa po povratku iz Dubaija, ali nije naveo identitet te osobe.

Danski tabloid preneo je da postoje i drugi izveštaji o navodno traljavom testiranju na virus u Dubaiju.

Od 9. januara, Danska je u cilju ograničenja širenja virusa uvela obavezan negativan test za sve one koji žele da uđu u zemlju, ili dokaz da su nedavno imali kovid-19.

Ministarstvo spoljnih poslova UAE nije odgovorilo na zahtev AP za komentar na suspenziju leta i sumnje u vezi sa testiranjem na virus.

Dansko Ministarstvo spoljnih poslova 8. januara savetovalo je da se ne putuje u inostranstvo, uključujući poslovna putovanja, a u utorak je danska premijerka Mete Frederiksen izjavila da postoji rizik od unošenja mutiranog virusa u Dansku.

Od početka pandemije, UAE su svoj odgovor na koronavirus zasnivali na „strategiji ranog otkrivanja“ i masovnom testiranju.

UAE za otkrivanje infekcija koriste testove kineske proizvodnje, za koje je američki Stejt department ranije izrazio zabrinutost da nisu pouzdani, bez pružanja bilo kakvih dokaza za te tvrdnje.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar