Danska posle 30 godina ponovo otvorila ambasadu u Bagdadu

Svet 06. jun 202115:051 komentar
Izvor: Tanjug/AP Photo/Hadi Mizban

Danska je ponovo otvorila ambasadu u Bagdadu koja je zatvorena bila još od Prvog zalivskog rata 1991. godine. Ministar spoljnih poslova Danske Jepe Kofod se u okviru zvanične posete Bagdadu sastao sa šefom iračke diplomatije Fuadom Huseinom. “Zadovoljni smo unapređenjem odnosa između Kopenhagena i Bagdada. Ponovo smo otvorili ambasadu u Bagdadu“, kazao je Kofod nakon sastanka.

Šef iračke diplomatije Husein je kazao da je s danskim kolegom razgovarao i o razvoju iračke poljoprivrede, industrije i privatnog sektora.

“Otvaranje ambasade Danske je veliki korak ka unapređenju naših odnosa. Pozivamo danske kompanije da investiraju u Iraku“, kazao je Husein.

Ističući da Danska ima važnu ulogu u NATO, Husein je zahvalio toj zemlji na pomoći u procesu obnove iračkih regiona koji su devastirani tokom borbe protiv terorističke organizacije ISIS.

Šef danske diplomatije će se tokom posete u Bagdadu sastati i sa predsednikom Iraka Bahramom Salihom i sa premijerom Mustafom Al-Kadhimijem.

U bazi međunarodne koalicije nalazi se blizu 130 danskih vojnika i Danska je jedna od vodećih snaga unutar koalicione misije u Iraku.

Komentari

Vaš komentar