Danska predlaže obavezni vojni rok za žene

Svet 27. jan 202311:1622 komentara
Shutterstock

Vlada Danske predlaže da vojna služba u zemlji bude obavezna za žene, zbog sve snažnijih kritika njenih zapadnih saveznika u vezi s nedostacima u oblasti odbrane.

Plan je otkrio ministar odbrane i zamenik premijera Jakob Eleman-Jensen u intervjuu za lokalne medije.

Nakon porasta tenzija u regionu od početka rusko-ukrajinskog rata prošlog februara, ova skandinavska država teži povećanju broja pripadnika Oružanih snaga.

Ministar je istakao da će uključivanje žena u Oružane snage pomoći Danskoj da ispuni zahteve NATO, dodajući da će njihovo prisustvo takođe biti korisno u svakom smislu.

Trenutno, Dankinje mogu da se dobrovoljno pridruže vojsci, dok muškarci imaju zakonsku obavezu da služe najviše četiri meseca ukoliko su pozvani po sistemu lutrije.

Saopštenje je objavljeno nakon što je Ministarstvo odbrane objavilo zaključke dvogodišnje revizije NATO, u kojoj se izražava zabrinutost zbog neuspeha Danske da investira u svoje vojne snage u skladu s geostrateškim zahtevima.

Ranije ove nedelje, Danska se obavezala da će Ukrajini na zahtev ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog donirati 19 artiljerijskih sistema haubica Cezar francuske proizvodnje.

Komentari

Vaš komentar