Danska premijerka hoće da ukine praznik – oštre kritike opozicije, biskupa

Svet 24. jan 202317:038 komentara
Izvor: Tanjug/Philip Davali/Ritzau Scanpix via AP, File

Danska premijerka Mete Frederiksen i njena centristička koalicija pedložili su da se ukine prolećni državni praznik što je izazvalo oštru kritiku opozicije, sindikata, biskupa u državi, čak i članova njene partije. Trostranačka vlada želi da ukine jedan od ukupno 11 državnih praznika koji pada na četvrti petak posle Uskrsa i koji je poznat kao Store Bededag ili Veliki dan molitve.

U predlogu zakona koji je predstavljen pred parlamentom navodi se da će ušteđeni novac biti iskorišćen za povećanje finansiranja odbrane, a zvanična procena navodi da bi to ojačalo strukturni javni bilans za oko tri milijarde kruna (439 miliona dolara).

Vlada socijaldemokrata, liberala desnog centra i umerenih centara, koja je na funkciji od 15. decembra, ima za cilj da se uskladi sa ciljem NATO-a da po kojem se dva odsto BDP-a izdvaja na vojni budžet do 2030. godine, delimično kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. Međutim, predlog ukidanja praznika izazvao je oštru reakciju širom Danske, zemlje od skoro šest miliona stanovnika u kojoj više od 73 odsto stanovništva pripada Državnoj luteranskoj crkvi, ali manje od tri odsto vernika redovno ide u crkvu.

Sindikati, koji su tradicionalno bliski socijaldemokratama premijerke, pokrenuli su onlajn peticiju i prikupili više od 405.000 potpisa kako bi „poslali jasan signal vladi da odustane od planova za ukidanje praznika“.

Deset danskih luteranskih biskupa govorilo je o „kršenju poverenja“, rekavši da nisu ni konsultovani pre tog poteza. Šef konzervativaca desnog centra Seren Pape Pulsen rekao je da je važno zaštiti kulturu, istoriju i vrednosti i korene na kojima stoji društvo, i nazvao ukidanje „greškom“.

Komentari

Vaš komentar