Dautović: Amerikanci prozreli Netanjahua, ovakav napad iskomuniciran sa Iranom

Svet 14. apr 202412:53 72 komentara

Predavač međunarodnih odnosa Mirko Dautović ocenio je za N1 da je Iran noćašnjim napadom na Izrael poslao poruku, i da je reč o odmazdi za izrealski napad na ambasadu u Damasku. Izraelski odgovor, ukoliko ga bude, neće uslediti pre narednog vikenda, uveren je on.

Iran je na Izrael najpre uputio više od sto dronova, a potom i krstareće i balističke rakete. Prema poslednjim podacima, lansirano je oko 300 projektila, a oko 99 odsto njih presretnula je protivvazdušna odbrana van teritorije Izraela.

„Da je Iran zaista želeo da uništi, da ošteti Izrael, on bi to mogao da uradi“, ocenio je Dautović uključujući se iz Taškenta u Novi dan TV N1.

Iran je, prema njegovim rečima, ovako poslao poruku da može da i izvede i taktički bolji napad, ali da je ovo odmazda za napad na izraelski napad na ambasadu u Damasku, koja ih zadovoljava.

„Bojim se da je taj napad na ambasadu u Damasku, da je motiv verovatno bio, po mom mišljenju, to što je Benjamin Netanjahu, premijer Izraela, želeo zapravo da izazove ovakav odgovor Irana i da time uvuče Sjedinjene Američke Države u regionalni rat – da moraju da zaštite Izrael i da učestvuju zajedno u nekakvoj vrsti napada na Iran. Mislim da su Amerikanci to prozreli i da su iskomunicirali sa Irancima, da su to iskomunicirali preko svojih saveznika u Kataru, u Turskoj, u Emiratima, da su se svi angažovali na tome da iranski odgovor bude velik, ali bez posledica“, objasnio je Dautović.

Tramp bi podržao Izrael u eskalaciji

Dodao je i da je pitanje da li Izrael ima snage da sada otvori drugi front, ali da bi možda upravo na osnovu toga, Netanjahu mogao da traži podršku Amerike u toj agresiji.

Ukazao je i da bi se evetnualnim povratkom Donalda Trampa u Belu kuću, promenio odnos Sjedinjenih Država prema Izraelu.

„Jer Tramp, Republikanska partija je preuzeta od strane evangelista, to je protestanska sekta o kojoj verujem da smo već pričali u vašem programu, koje veruje u biblijsko proročanstvo Izraela. i on naprosto će podržati Izrael u svemu, uključujući i eskalaciju. Najgori scenario bi bio ako Izrael reši da napadne sam Iran, da udari na Iran i to na njegova nuklarna postrojenja u Araku, Isfahanu“, upozorio je Dautović.

Bajdenova administracija, s druge strane, prema njegovim rečima, šalje mešane signale – niti pomaže Izreaelu, niti ga osuđuju.

„Tako da, tu je teško predvideti šta bi Amerikanci uradili, ali, setite se da su oni rekli da ih Izraelci nisu obavestili ni o jednoj od akcija koje su sproveli. Ni o bombardovanju ambasade u Damasku, niti o napadima u Rafi, napadu na ovaj konvoj (…) Dakle, Izrael ne obaveštava Ameriku o svemu i tu imamo dosta isprekidanih komunikacija i onda nam je teško da procenimo šta bi mogao biti američki odgovor“, rekao je Dautović.

Podsetio je i da je Izrael najavio da će na napad Irana odgovoriti u roku od 24 sata, ali istakao i da sumnja da će se to dogoditi.

„Videćemo da li su zaista spremni na to ili će Amerikanci uspeti nekako da ih obuzdaju. Ja bih očekivao, međutim, da recimo nedelju dana prođe, do sledećeg vikenda, pre nego što vidimo neki izraelski odgovor, ukoliko dođe do njega“, zaključio je Dautović.

Opširnije o iranskom napadu na Izrael čitajte u našem BLOGU.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare