Deca u Siriji organizuju sopstveno Svetsko prvenstvo

Svet 19. nov 202219:44
Omar HAJ KADOUR / AFP

Više od 300 dece iz severozapadne Sirije započelo je svoje Svetsko prvenstvo u fudbalu na inicijativu jedne lokalne nevladine organizacije kako bi se skrenula pažnja na patnju Sirijaca pogođenih 11-godišnjim ratom.

Na opštinskom stadionu u Idlibu, mladi igrači podeljeni u 32 tima koji predstavljaju nacije kvalifikovane za SP u Kataru, učestvovali su na ceremoniji otvaranja koja je posebno oslikavala stradanje dece u Siriji, gde je tokom rata poginulo oko pola miliona ljudi, a raseljeno nekoliko miliona.

Takmičenje je otvoreno utakmicom dva tima koji predstavljaju Katar i Ekvador, simulirajući uvodni meč koji se očekuje u nedelju u Dohi.

„To je otvaranje Kampa Svetskog Kupa“ u kojem učestvuju deca uzrasta od 10 do 14 godina, rekao je za AFP koordinator nevladine organizacije Violet Ibrahim Sarmini, koji organizuje događaj.

Od 32 tima koja učestvuju, 25 čine deca koja žive u kampovima za raseljene u provinciji Idlib, poslednjem velikom uporištu džihadista i pobunjenika u Siriji, a preostalih sedam okupljaju decu koja rade u industrijskim zonama regiona.

„Ja predstavljam Španiju i nadam se da ćemo osvojiti Kup“, rekao je Basel Čejho (12), koji radi kao radnik u garaži.

„Pored želje da podstakne decu da se bave sportom, ovaj dogadjaj ima za cilj da skrene medjunarodnu pažnju na probleme mladih raseljenih i radnika u grupama koje su najviše izložene rizicima, ponekad i fatalnim“, izjavio je Sarmini.

„Svetsko prvenstvo u kampu“ biće nastavljeno tokom SP u Kataru, a finale će biti održano u kampu u Idlibu.

Džihadistička grupa Hajat Tahrir Al-Šam (HTS) – bivši sirijski ogranak Al-Kaide – i druge manje uticajne frakcije kontrolišu nekoliko delova Idliba i njegove okoline. Na tom području živi gotovo tri miliona ljudi, od kojih je polovina raseljena zbog rata, i nalazi se u kampovima sa lošom higijenom.

„Kako se približava zima, nadam se da će ceo svet obratiti pažnju na raseljene i podržati ih kako bi se što pre vratili kućama“, rekao je Sarmini.

Komentari (0)

Vidi sve komentare