Delimično otvoreni putevi posle velikih poplava u Kanadi

Svet 19. nov 202114:421 komentar
REUTERS/Jesse Winter

Kontingent vojnika poslat je u kanadsku provinciju Britansku Kolumbiju da pomogne u raščišćavanju posledica velikih poplava i klizišta zbog kojih su blokirani glavni putevi, evakuisano stanovništvo i stradala najmanje jedna osoba.

Situacija u toj oblasti Kanade i dalje je kritična posle velikih kiša i oluje prošlog vikenda koje su izazvale te poplave ali, prema podacima meteorologa, padavine su prestale i ne očekuju se nove do kraja nedelje.

Povezane vesti

„Situacija je kritična, ali ima poboljšanja“, rekao je kanadski ministar za saveznu javnu bezbednost Bil Bler.

Premijer Britanske Kolumbije Džon Horgan proglasio je vanredno stanje kada je rekordna količina kiše padala u većem delu juga provincije više od 48 sati. Potvrđena je smrt jedne osobe u klizištu koje je nosilo vozila sa puta kod Pembertona, a kanadska policija je podigla na četiri broj osoba koje se vode kao nestale.

Ministar za javnu bezbednost te kanadske provincije Majk Farnvort rekao je juče popodne da će troškovi popravke oštećenih puteva, mostova i druge infrastrukture biti „znatni“.

Biće otvorena jedna traka gde će se naizmenično puštati saobraćaj na glavnom auto-putu koji povezuje Vankuver sa unutrašnjim delom provincije, a očekuje se da će još jedan, takođe veći put biti otvoren do vikenda, rekao je ministar za saobraćaj te kanadske provincije Rob Fleming. On je ocenio da će biti potrebni meseci da se poprave ostali autoputevi.

REUTERS/Jesse Winter

Kanadska ministarka odbrane Anita Anand najavila je sinoć dolazak 120 vojnika u Britansku Kolumbiju kako bi se pridružili timu od devet članova, koji su došli dan ranije da procene situaciju. Vojnici će pomoći i u evakuaciji.

Oko 17.000 ljudi je van svojih domova a osobe u 6.900 kuća su dobile naređenje za evakuaciju, rekli su zvaničnici, dok je dodatnih 2.700 u pripravnosti za moguću evakuaciju.

Zbog posledica nevremena, oluje i klizišta, koji su proteklog vikenda pogodili tu oblast prekinut je saobraćaj na glavnim putevima između donjeg dela Britanske Kolumbije gde se nalazi Vankuver, treći najveći grad u Kanadi, i untrašnjosti provincije.

Komentari

Vaš komentar