Delovi kuća odnetih nakon provale brane uočeni u Crnom moru kod Odese

Svet 09. jun 202319:51 0 komentara
Reuters/Alina Smutko

Ostaci kuća uništenih vodenim talasom nakon pucanja brane Nova Kahovka na Dnjepru u Ukrajini stigli su do Odese, luke na Crnom moru u koju se uliva ova velika reka, potvrdila je ukrajinska vojska i ukazala na opasnost koju predstavljaju nagazne mine, odnete bujicom nizvodno prema crnomorskoj obali, prenosi CNN.

„Te mine se mogu sudariti sa pomorskim minama, nuklearnim minama, a sve su one posejane po ukrajinskim teritorijalnim vodama u Crnom moru i to će biti dodatna opasnost, pretnja“, rekla je portparolka operativne komande ukrajinske vojske za jug te zemlje, Natalija Humenjuk, na konferenciji za novinare.

Prema rečima Oleksandra Prokudina, šefa regionalne vojne administracije oblasti Herson, barem 600 kvadratnih kilometara te oblasti pogođeno je poplavama nakon urušavanja brane na Dnjepru, jedne od šest na toj reci i poslednje u nizu pre ulivanja u Crno more.

Katastrofalna poplava zbrisala je čitava sela, poplavila žitnice, uskratila hiljadama ljudi struju i pijaću vodu i prouzrokovala je ekološku štetu ogromnih razmera.

Natalija Humenjuk je rekla da ruske snage nastavljaju da granatiraju zapadnu obalu Dnjepra koju na području Hersona kontroliše Ukrajina, ali da se broj napada smanjio.

„Ranije je bivalo 70 do 80 napada dnevno, a sada ih je 30 do 50. Usled poplava, neprijatelj je izgubio položaje sa kojih je ranije ispaljivao granate i vršio jake napade, uključujući one na sam grad Herson“, rekla je Humenjuk.

Prema njenim rečima, ruske trupe nastavljaju sa udarima po zonama iz kojih se evakuišu Ukrajinci pogođeni poplavama.

Pročitajte još