Suša pogodila delove Španije: Najavljeno ograničenje potrošnje stanovnicima i turistima

Svet 12. feb 202413:55 0 komentara
REUTERS/Jon Nazca

Španske turističke regije Andaluzija i Katalonija zbog nedostatka kiše se suočavaju s nestašicom vode pa tokom nadolazećeg leta nameravaju ograničiti potrošnju vode lokalnom stanovništvu i turistima, najavili su njihovi zvaničnici.

U januaru su temperature u primorskim krajevima dosezale 30 stepeni, što je dosad bilo nezabeleženo u januaru, saopštila je meteorološka služba AEMET.

„S obzirom da kiša nije padala u novembru, decembru i januaru suočavamo se s ekstremno teškom situacijom“, izjavio je Huanma Moreno, predsednik regionalne vlade Andaluzije.

U toj najmnogoljudnijoj španskoj pokrajini 8,5 miliona stanovnika tradicionalno živi od poljoprivrede i turizma. U njenim akumulacionim jezerima, odakle se voda doprema domaćinstvima, nivo vode je pao na 20 odsto kapaciteta, a negde se spustio ispod 10 odsto.

„Ljudi moraju biti spremni na restrikcije ovog leta“, poručio je Moreno.

Pročitajte još

Vlada je za oko sedam miliona stanovnika u Andaluziji već ograničila dnevnu dopuštenu potrošnju vode. Na tamošnjoj peščanoj obali s plažama, poznatoj kao Kosta del Sol, stanovnicima je zabranjeno prati automobile, bazene i polivati bašte pijaćom vodom. Smanjena potrošnja vode mogla bi dočekati turiste za četiri meseca u letovalištima Malagi i Marbelji.

U Kataloniji su objavljeni snimci ruševina koje su izronile iz jezera zbog niskog vodostaja. Domaćinstva Barselone i okolnih mesta od prošlog meseca imaju na raspolaganju 200 litara vode dnevno, a uskoro bi se dopuštena količina mogla spustiti na 180 litara. Nastavi li se suša, na leto bi dopuštena količina iznosila 160 litara.

„Nikada se nismo suočavali s ovako dugotrajnom sušom. Već tri godine ne pada kiša koliko bi trebalo“, rekao je predsednik katalonske vlade Pere Aragones.

Katalonija, turistički i industrijski motor Španije, već je pozvala stanovnike i goste da se ne tuširaju na javnim bazenima i u sportskim objektima, nego kod kuće, kako bi se uštedela voda. Gradske ulice smeju se prati pijaćom vodom jedino u slučaju požara ili nesreće. Neki hoteli na tamošnjoj obali Kosta Bravi svoje bazene već pune morskom vodom.

Svaka od 17 španskih autonomnih pokrajina sme uvesti vlastite mere, ali u rešavanje alarmantne situacije namerava se uključiti i centralna vlada u Madridu.

„Učinićemo sve što je u našim rukama kako bismo obezbedili dostupnost vode“, poručila je potpredsednica vlade Teresa Ribera.

Španska vlada razmatra izvoz vode sa severa države na mediteranski jug gde je nedostaje, a poljoprivrednicima koji sedmi dan zaredom protestuju obećala je dodatnu novčanu podršku.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!