Demokrate predale Senatu optužnicu protiv Trampa

Svet 26. jan 202107:34 > 07:35
Melina Mara/Pool via REUTERS

Predstavnički dom SAD-a predao je Senatu optužnicu protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa u kojoj se optužuje da je podsticao pobunu u govoru svojim pristalicama pre nego što su napali vašingtonski Kapitol, sedište Kongresa.

Devetero demokrata iz Predstavničkog doma, koji će na suđenju biti tužioci, donelo je zvaničnu optužnicu u dvoranu Senata istim putem kojim su išle Trampove pristalice 6. januara kada su provalile u zgradu Kongresa SAD-a sukobljavajući se s policijom.

Optužnica izglasana u Predstavničkom domu 13. januara u ponedjeljak uveče je pročitana u Senatu, čime je zvanično počeo postupak opoziva.

Povezane vesti

Donald Tramp se tereti da je podsticao svoje pristalice na upad u zgradu Kongresa 6. januara dok su zastupnici održavali sednicu na kojoj je trebalo da bude potvrđena pobeda njegovog protivkandidata na predsedničkim izborima Džoa Bajdena.

„Nikada nećete preuzeti našu zemlju ako ste slabi. Morate pokazati snagu i morate biti snažni“, rekao je demonstrantima  uoči napada na Kapitol u kojem je pet osoba izgubilo život.

Senat bi suđenje Trampu trebalo da počne 9. februara.

Sto senatora biće porotnici u postupku u kojem bi Trampu moglo zauvek biti oduzeto pravo da postane predsednik SAD-a.

U glasanju u Predstavničkom domu o pokretanju Trampovog opoziva demokratima se pridružilo desetero republikanaca ali za osudu u postupku u senatu biće im, uz 50 demokratskih senatora, potrebno još 17 republikanaca, što se ne čini mogućim s obzirom na podršku koju Tramp još uvek uživa u konzervativnoj glasačkoj bazi republikanaca.

Predsednik SAD Džo Bajden je u ponedeljak rekao da ne veruje da će u Senatu biti dovoljno glasova za osudu Trampa, javio je CNN. CNN je objavio da mu je Bajden dao kratak intervju.

Suđenjem će predsedati demokrata Patrik Lehi, senator koji je najduže u tom telu. Lehi je prvi put izabran u Senat 1974. i trenutno je privremeni predsednik tog tela.

Iako po ustavu u postupku opoziva predsedava predsednik Vrhovnog suda, u slučaju kada se postupak vodi protiv predsednika koji više nije na dužnosti, postupkom predsedava senator, protumačio je izvor iz Senata.

Tramp je prvi predsednik u istoriji SAD-a protiv kojeg je dva puta pokrenut opoziv i prvi predsednik kojem se sudi nakon što mu je istekao mandat.

Po anketi koju je je za Rojters sprovela agencija Ipsos, 51 posto Amerikanaca misli da bi Senat trebalo da osuditi Trampa.

Komentari (0)

Vidi sve komentare