Demonstranti izašli na ulice Ankare i Istanbula – traže ostavku Erdogana

Svet 24. nov 202112:316 komentara
Twitter/Printscreen

Demonstranti su izašli na ulice Ankare, kao i najvećeg grada Turske Istanbula, tražeći ostavku predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i njegove vlade zbog nagle inflacije.

Demonstranti su kasno sinoć marširali ulicama kvarta Čankaja u Ankari, gde se nalazi većina turskih vladinih zgrada i institucija.

Oni su uzvikivali „Ostavka“ i ime Erdoganove vladajuće partije, Partije pravde i razvoja (AKP). Mnogi su duvali u pištaljke i lupali u lonce i tiganje da bi napravili buku.

Protesti dolaze usred eskalacije krize turske valute. Vrednost turske lire je pala sa 0,1 na 0,078 dolara samo tokom protekle sedmice, što je najveći pad od 2018. godine.

Kurs turske valute prema dolaru jutros je bio 13,15, ali se kasnije oporavio na 13,05. Juče je dostignuta rekordna vrednost ikada od 13,45.

Erdogan je branio monetarnu politiku svoje vlade, rekavši da se neće upuštati u „igru koju igraju oni oko povećanja valute, kamata i cena“, već će umesto toga nastaviti sa sopstvenim ekonomskim planom, prenela je „Raša tudej“.

„Izaći ćemo kao pobednici iz ovog rata za ekonomsku nezavisnost, uz pomoć Alaha i našeg naroda“, naveo je turski predsednik.

Nemiri su se proširili na Istanbul, kojim vlada Republikanska narodna partija (CHP), Erdoganova opozicija na nacionalnom nivou.

Jedan od video-snimaka objavljenih na društvenim mrežama prikazuje sukob policije i demonstranata u istanbulskom naselju Kurtuluš.

Istanbul je najveći grad u Turskoj i nedavno je doživeo niz političkih sukoba između CHP-a i AKP-a, zbog optužbi za korupciju i nedolično ponašanje.

Komentari

Vaš komentar