Tenzije u Parizu, desetine uhapšenih na protestima protiv penzione reforme

Svet 20. mar 202321:14 > 23:23 53 komentara
Christophe ARCHAMBAULT / AFP

Nakon usvajanja kontroverznog plana penzione reforme, u Parizu su građani izašli na ulice, a prema video snimcima, došlo je i do sukoba s policijom, koja je upotrebila pendreke i suzavac. Agencija Anadolija javlja da je najmanje 70 ljudi uhapšeno.

Stranke koje su protiv plana podnele su prošle nedelje dva predloga za izglasavanje nepoverenja nakon što su predsednik Emanuel Makron i premijerka Elisabet Born odlučili da iskoriste svoja ustavna ovlašćenja da plan reforme prođe bez glasanja u parlamentu.

Francuski poslanici odbacili su u ponedeljak predloge za izglasavanje nepoverenja Vladi, što je dovelo do usvajanja plana penzione reforme.

Odbijanje predloga znači da Vlada ostaje i da je nacrt zakona usvojen.

Na trgu Vauban u blizini zgrade parlamenta u Parizu, kako javlja reporter agencije Anadolija, demonstrantima su se pridružili parlamentarni poslanici koji su protiv reforme.

Demonstranti su nosili transparente protiv Vlade, predsednika Emanuela Makrona i plana penzione reforme.

Došlo je i do sukoba s policijom, koja je jurila demonstrante, udarala ih pendrecima i prskala suzavac.

Reporter Anadolije sa javlja da su demonstranti napustili trg Vauban i krenuli prema obližnjim naseljima, gde su neki zapalili kontejnere i smeće.

Inače, reforme uključuju podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, kao i najmanje 43 godine rada da bi se ostvarilo pravo na punu penziju. Plan je izazvao bes građana otkako je objavljen prošle godine, a masovni protesti i štrajkovi održavaju se od januara širom zemlje.

Komentari (53)

Vidi sve komentare