Demonstranti u Varšavi gađali policiju grudvama, ona uzvratila suzavcem

Svet 20. jan 202121:36 > 21:383 komentara
Poljska
Wojtek RADWANSKI / AFP

U Varšavi su protestovale Poljakinje na poziv Opštepoljskog štrajka žena, antifašisti i privrednici nezadovoljni "lokdaunom" zbog pandemije, gadjajući grudvama snega policiju koja je pokušavala da ih legitimiše i rastera.

Policajci su odgovorili suzavcem, a organizatori saopštili da je uhapšeno četvoro demonstranata.

Policija je upozoravala da su demonstracije nelegalne jer nisu prijavljene i da su na snazi sanitarne mere.

Demonstranti su skandirali „Imamo pravo da protestujemo“, „Ovo je rat“, „Skini uniformu, izvini se majci“, „Policija lomi zakon i ruke ženama“, „Varšava slobodna bez fašizma“, a bilo je i zastava u bojama duge, simbol borbe protiv diksriminacije LGBT manjina, kao i zastava EU.

Opštepoljski štrajk žena organizuje ulične proteste od 22. oktobra zbog presude Ustavnog suda da zabrani kao protivustavan ranije dozvoljen veštački prekid trudnoće kada je plod teško deformisan ili oboleo.

Restriktivan zakon koji sada dozvoljava prekid trudnoće samo ako je ugrožen život majke ili je trudnoća plod silovanja i incesta, tera Poljakinje da radjaju i bebe koje će ubrzo umreti. Protest protiv tog zakona pretvorio se u demonstracije protiv vlade konzervativne stranke Pravo i Pravda.

Povod za večerašnji protest je novi predlog zakona po kojem gradjani više neće moći da odbiju da plate kazne za prekršaj dok čekaju da ih potvrdi sud.

Danas su u Varšavi protestovali i vlasnici turističkih agencija, hotelijeri, taksisti i drugi prevoznici zbog protivepidemijskih mera zbog kojih su, kako su rekli, ostali bez prihoda, a pomoć države je loše organizovana i nedovoljna.

Komentari

Vaš komentar