Demonstranti zapalili zgradu libijskog parlamenta, protest zbog uslova života

Svet 02. jul 202211:58 16 komentara
REUTERS/Hazem Ahmed

Demonstranti su zapalili zgradu libijskog parlamenta u istočnom gradu Tobruku, protestujući protiv sve lošijih životnih uslova i političkog zastoja, javila je agencija AFP, pozivajući se na libijske medije.

Nekoliko televizija izvestilo je da su demonstranti „uspeli juče da prodru u zgradu i počinili vandalizam“, i prikazali slike gustih stubova crnog dima dok su demonstranti palili gume.

Navodi se da je deo zgrade izgoreo. Parlament je bio prazan, budući da je petak u Libiji neradni dan.

U Libiji mesecima traju demonstracije zbog sve lošijih životnih uslova i političke krize, podseća Radio Slobodna Evropa.

Libijski parlament formiran je u Tobruku, stotinama kilometara istočno od glavnog grada Tripolija, nakon raskola između snaga koje kontrolišu istok, odnosno zapad zemlje od 2014. godine.

Drugo, suparničko telo, službeno poznato kao Visoko državni savet, ima sedište u Tripoliju.

Ta severnoafrička zemlja bogata naftom razorena je u sukobima započetim 2011. godine, kada je tokom pobune podržane od NATO, sa vlasti zbačen i ubijen višedecenijski lider Moamer el-Gadafi, podseća agencija AP.

Zemlja je danas ključna polazna tačka za hiljade migranata koji putuju u Evropu, a nekada je imala jedan od najviših životnih standarda u Africi, s besplatnom zdravstvenom zaštitom i besplatnim obrazovanjem, podseća BBC.