Fon der Lajen podržala Borela nakon zahteva evroposlanika za njegovom smenom

Svet 08. feb 202119:30 > 20:492 komentara
Ursula fon der Lajen
Tanjug / Francois Walschaerts, Pool via AP

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đosep Borel ima punu podršku predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, izjavio je njen predstavnik za medije Erik Mamer, povodom zahteva više od 70 evroposlanika da šef evropske diplomatije bude smenjen zbog "ponižavajuće" posete Moskvi.

U zahtevu za smenu Borel se kritikuje zbog toga što je ćutao i smeškao se dok je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na zajedničkoj konferenciji za medije nazvao Evropsku uniju „nepouzdanim partnerom“, prenosi Politiko.

Zahtev za smenu Borela podneo je poslanik Evropskog parlamenta iz Estonije Riho Teras, a do sada su ga potpisala 73 evroposlanika.

„Borelova pogrešna odluka da sada poseti Moskvu, kao i činjenica da tokom posete nije branio interese i vrednosti Evropske unije, naneli su ogromnu štetu reputaciji Unije“, navodi se u pismu i od Fon der Lajen se zahteva da ga odmah smeni, ukoliko sam ne podnese ostavku.

Teras je rekao da će večeras zvanično proslediti zahtev Fon der Lajen, a do tada poslanici koji to žele mogu da ga potpisuju.

Borel će se u Evropskom parlamentu pojaviti u utorak poslepodne i tada se očekuje snažan pritisak poslanika na njega da podnese ostavku.

O detaljima podrške u utorak na Kolegijumu komesara EU

Mamer je na današnjoj redovnoj konferenciji za medije rekao da Fon der Lajen „u potpunosti podržava odluku Borela da poseti Moskvu“, a o njenim detaljima će se razgovarati u utorak na Kolegijumu komesara EU.

On nije želeo da komentariše detalje iz pisma evroposlanika, jer ono još nije ni poslato, ali se oglasio Borelov portparol Peter Stano, koji je branio odluku evropskog šefa diplomatije da ne reaguje da verbalni napad Lavrova na EU.

„U toj izjavi nije bilo ničeg novog, to je ono što predstavnici ruskih vlasti uvek govore, a Borel nije diplomata kome su konferencije za medije platforma za rasprave ili konfrontacije“, kazao je Stano.

Zahtev za smenu Borela za sada nisu potpisla trojica poslanika koji se bave spoljnom politikom – predsednik parlamentarnog Komiteta za spoljnu politiku Dejvid Mekalister, parlamentarni izvestilac za Rusiju Andrijus Kubilijus i predsednik parlamentarnog Komiteta za saradnju EU i Rusije Ričard Čarnecki.

Komentari

Vaš komentar