Devetoro Palestinaca ubijeno u žestokim sukobima s izraelskom vojskom

Svet 26. jan 202310:573 komentara
Izvor: REUTERS/Raneen Sawafta

Najmanje devetoro Palestinaca jutros je ubijeno, uključujući 60-godišnju ženu, u sukobima s izraelskim vojnicima u gradu Dženinu na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja."Situacija u (palestinskom izbegličkom) logoru je kritična", navela je u saopštenju palestinska ministarka zdravlja Mai-Al Kaila i dodala da su izraelski vojnici bacali posude s suzavcem u dečje odeljenje tamošnje bolnice, preneo je Frans pres.

Izraelska vojska je u kratkom saopštenju objavila da je ušla u izbeglički logor Dženin, uporište ekstremista na Zapadnoj obali, gde se gotovo svakodnevno već gotovo godinu dana hapse osumnjičeni ekstremisti, ali nije otkrila druge detalje, preneo je AP.

Izraelski javni servis Kan je preneo da su vojnici nameravali da uhapse člana Islamskog džihada koji je navodno pripremao veliki „teroristički napad“.

Lokalno krilo te ekstremističke organizacije je saopštilo da su njeni članovi pucali na izraelske vojnike i aktivirali eksplozivne naprave.

Palestinska ministarka zdravlja je saopštila novinarima da je ubijena 60-godišnja žena i još troje Palestinaca, a da je najmanje 13 ranjeno, ali je broj ubijenih naglo porastao.

Ministarstvo je najpre identifikovalo 24-godišnjeg mladića kao najnoviju žrtvu pojačanog nasilja.

Eksplozije i pucnjava su se čuli na snimcima objavljenim u palestinskim medijima. Jedan snimak pokazuje kako navodno naoružani Palestinci obaraju mali dron izraelske vojske za nadgledanje.

Napetost izmedju Izraelaca i Palestinaca je porasla otkako Izrael pokrenuo racije u proleće prošle godine posle niza palestinskih napada u kojima je ubijeno 19 ljudi. ;U napadima do kraja godine, broj žrtava je povećan na 30.

Od početka 2023. ubijeno je 29 Palestinaca, računajući današnje žrtve.

Po podacima izraelske organizacije za ljudska prava Becelem prošle godine ubijeno je oko 150 Palestinaca, najviše od 2004, prenosi AP.

Izrael navodi da su većina ubijenih ekstremisti, ali su ubijeni i mladići koji protestuju protiv racija i drugi ljudi koji nisu bili umešani u sukobe.

Danas je jedan od najsmrtonosnijih u poslednjim mesecima. Palestinska ministarka zdravlja je rekla da su bolničari teško mogli da dodju do ranjenih usred sukoba i da su se deca u bolnici gušila od suzavca.

Bolnica u Dženinu je identifikovala ubijenu ženu.

Vojno krilo povezano sa partijom Fatah, Brigade mučenika Al-Akse je seopštilo da je jedna žrtva bio njen član.

Portparol Palestisnke uprave Nabil Abu Rudejne je osudio nasilje i pozvao medjunarodnu zajednicu da se usprotivi.

Komentari

Vaš komentar