Diplomata: Isključivanje Rusije iz SB moguće samo ako se UN rasformiraju

Svet 02. jul 202208:59 36 komentara
REUTERS/Mike Segar

Isključivanje Rusije iz Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SBUN) moguće je samo ako se cela organizacija rasformira i iznova stvori, rekao je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

Komentarišući pozive ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da se Rusiji oduzme status stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Poljanski je rekao da te primedbe „ne piju vodu“, prenela je ruska agencija TASS.

„Naravno, svi normalni ljudi shvataju da će ovaj scenario biti moguć samo ako se UN rasformiraju i iznova stvore“, rekao je on za TV kanal Solovjev.

Prema njegovim rečima, zadatak Kijeva je bio da „uzbuni“ države članice Saveta bezbednosti UN, koje su sve umornije od ukrajinskog pitanja.

„I Zelenski i izaslanik Ukrajine u UN troše dah, tvrdeći s vremena na vreme da mi (Rusija) nemamo pravo na ovo mesto (u SB UN), da smo ga protivpravno zadržali nakon raspada Sovjetskog Saveza. Ovo je potpuna glupost, mi smo to objasnili, a čak su i zvaničnici UN dali pojašnjenja“, rekao je.

Ranije je Poljanski rekao da je ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom dozvoljeno da govori pred Savetom bezbednosti UN na daljinu i bez prethodnih konsultacija sa drugim članovima Saveta, što krši postojeću praksu.

Tokom svog govora, ukrajinski lider je pozvao UN da proglasi Rusiju „terorističkom državom“ i isključi je iz Saveta bezbednosti UN, gde zemlja ima status stalne članice i pravo veta.

Sve o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari (36)

Vidi sve komentare