Direktor CIA: Kina je najveći geopolitički izazov sa kojim se Vašington suočava

Svet 03. feb 202308:5010 komentara
Shutterstock

Direktor CIA Vilijam Barns je izjavio u četvrtak da obaveštajna agencija procenjuje kako će sledećih šest meseci biti "kritični" za Ukrajinu suočenu s ruskom invazijom, kazavši i da Rusi zadnjih nedelja ostvaruju neke manje dobitke.

Govoreći na jednom spoljnopolitičkom događaju na Univerzitetu Džordžtaun u Vašingtonu, Barns je takođe izjavio kako agencija procenjuje da je kineski predsednik Si Đinping malo otrežnjen ratom u Ukrajini, ali da bi bilo pogrešno potceniti predanost Pekinga i Moskve zajedničkom partnerstvu.

Pročitajte još

Rusija i Kina potpisale su partnerstvo „bez ograničenja“ prošlog februara, malo pre nego što su ruske snage izvršile invaziju na Ukrajinu, a njihove ekonomske veze su ojačale dok su se veze Rusije sa Zapadom smanjivale.

Kina se suzdržala od osude ruske operacije protiv Ukrajine, ali je pazila da ne pruži direktnu materijalnu podršku Rusiji, koja bi mogla da izazove zapadne sankcije, poput onih nametnutih Moskvi.

Ali Barns, koji je nedavno putovao u Ukrajinu kako bi se sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, rekao je da je Si verovatno iznenađen i uznemiren onim što je opisao kao loš učinak ruske vojske.

Barns je dodao i da prijateljstvo Rusije i Kine nije u potpunosti bezgranično.

„Mislim da je pogrešno potcenjivati ​​uzajamnu predanost tom partnerstvu, ali to nije prijateljstvo potpuno bez granica“, rekao je Barns.

Ruska invazija podstakla je zabrinutost Zapada da će Kina možda preduzeti sličan potez na Tajvanu, ostrvu za koje Peking kaže da je njegov teritorija.

Po Barnsovim rečima, kineski predsednik i dalje ima ozbiljne ambicije oko Tajvana, pa je upozorio da bi sukob oko te ostrvske države bio „naročito nesrećan“ za sve uključene.

Barns je rekao i da su SAD znale „kao obaveštajnu stvar“ da je Si naredio svojoj vojsci da bude spremna da izvrši invaziju na Tajvan do 2027.

„To ne znači da je odlučio da izvrši invaziju 2027. ili bilo koje druge godine, ali to je podsetnik na ozbiljnost njegovog fokusa i ambicije“, tvrdi Barns.

Za vreme Barnsovog govora, stigla je vest da navodno kineski špijunski balon leti iznad SAD već nekoliko dana i da su visoki američki zvaničnici savetovali predsednika Bajdena da ga ne obara, iz straha da bi krhotine mogle da predstavljaju bezbednosnu pretnju.

Barns se nije osvrnuo na to, ali je Kinu nazvao „najvećim geopolitičkim izazovom“ sa kojim se trenutno suočava SAD.

„Nadmetanje sa Kinom je jedinstveno u svom opsegu i zaista se odvija u gotovo svim domenima, ne samo vojnim i ideološkim, već i ekonomskim, tehnološkim, sve od sajber prostora do samog svemira. To je globalno nadmetanje na načine koji bi mogli biti još intenzivniji nego što je to bilo nadmetanje sa Sovjetima“, rekao je.

Barns je takođe govorio o pitanjima na Bliskom istoku, rekavši da je iranska vlada sve više uznemirena zbivanjima unutar zemlje, navodeći hrabrost, kako je opisao, iranskih žena kojima je „puna kapa“. Izrazio je i zabrinutost zbog mogućnosti većeg nasilja između Izraelaca i Palestinaca.

Komentari

Vaš komentar