Direktor CIA s kineskim kolegama u Pekingu, Vašington pokušava da odmrzne odnose

Svet 02. jun 202323:15 16 komentara
REUTERS/Ken Cedeno/File Photo

Direktor Centralne obaveštajne službe SAD (CIA) Vilijam Berns bio je u Pekingu u maju da bi se sastao sa svojim kineskim kolegama, rekao je u petak jedan američki zvaničnik.

To je poseta na najvišem nivou zvaničnikavlade SAD od kada su američke snage oborile kineski špijunski balon.

Bernsova poseta, o kojoj je prvi izvestio „Fajnenšal tajms“, dolazi u trenutku kada Vašington pokušava da smanji napetost s Pekingom zbog balona i drugih nedavnih sukoba te dve najveće svetske ekonomije i geopolitičkih rivala.

Američki zvaničnici već dugo upozoravaju da Kina odbija njihove napore za to što povećava mogućnost da pogrešna komunikacija preraste u sukob, kažu oni.

„Prošlog meseca, direktor Berns je otputovao u Peking gde se sastao sa kineskim kolegama i naglasio važnost održavanja otvorenih linija komunikacije u obaveštajnim kanalima“, rekao je američki zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Berns se sastao samo sa obaveštajnim zvaničnicima, a ne sa nekim od političkog ili spoljnopolitičkog rukovodstva Pekinga, rekla je druga osoba upoznata s posetom koja je takođe govorila pod uslovom da ostane anonimna.

SAD i dalje pokušavaju da zakažu putovanje državnog sekretara Entonija Blinkena u Kinu pošto je otkazano jer je kineski balon leteo iznad američke teritorije.

Ministar odbrane Lojd Ostin takođe je u petak „nakratko“ razgovarao sa Li Šangfuom, kineskim ministrom odbrane na večeri na početku bezbednosnog foruma u ​​Singapuru. Kina je ranije odbila zahtev Ostina za sastanak na marginama tog foruma.

Predsednik Džozef Bajden je često slao Bernsa na osetljiva putovanja da se sastane s protivnicima SAD. Berns je otišao u Moskvu krajem 2021. da razgovara s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o indicijama da se Rusija sprema da pokrene invaziju na Ukrajinu.