Direktorka CDC: Nevakcinisani imaju 10 puta veće šanse da završe u bolnici

Svet 27. sep 202112:535 komentara
Kovid bolnica Novi Sad, Korona,
Izvor: N1

Bolnice u pojedinim delovima SAD su preplavljene kovid pacijentima i ne mogu da leče ostale bolesnike, izjavila je direktorka Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) Rošel Valenski. Ona je izjavila da su zdravstvene ustanove u nekim delovima SAD "u jako teškoj situaciji" i da su "pune nevakcinisanih ljudi".

„Ponestaje im kreveta. Drugi bolesnici ne mogu da dobiju adekvatnu pomoć ako, recimo, dožive saobraćajnu nesreću ili srčani udar. Zato se trudimo da u područjima gde ima puno obolelih, nagovorimo ljude da se vakcinišu. Nevakcinisani imaju 10 puta veće šanse da završe u bolnici od onih koji su primili vakcinu“, dodala je ona, prenosi Glas Amerike.

Pre tri meseca je izgledalo da su SAD na putu da kontrolišu širenje korona virusa, ali je delta soj iskomplikovao stvari i doveo do porasta broja novozaraženih i umrlih. Dnevno oboli izmedju 120 hiljada i 160 hiljada ljudi, a umre oko 2.000.

Iako je u Americi vakcinisano više od 183 miliona ljudi, 70 miliona odbija vakcinu.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, u svetu je ukupno dato više od šest milijardi vakcina, tačnije 6,6 milijardi ljudi je primilo barem jednu dozu.

U SAD i drugim zemljama u svetu dostupne su i treće, buster, doze vakcina.

Komentari

Vaš komentar