DNK analiza oslobodila muškarca nakon gotovo 40 godina zatvora

Svet 29. okt 202213:18 17 komentara
J. Emilio Flores/Cal State LA via AP

Muškarac koji je u Sjedinjenim Državama proveo gotovo 40 godina u zatvoru zbog ubistva koje nije počinio, pušten je nakon što su rezultati DNK analize pokazali da je nevin.

Šezdesetdevetgodišnji Moris Hejstings, proveo je više od 38 godina u zatvoru u Kaliforniji zbog ubistva Roberte Vajdermajer i dva pokušaja ubistva 1983. godine.

Okružni tužitelj u Los Anđelesu Džordž Gaskonj je u petak objavio da je presuda za ubistvo iz 1988. ukinuta i da je Hejstings pušten iz zatvora.

„To što se dogodilo gospodinu Hejstingsu je grozna nepravda. Sistem pravosuđa nije savršen i kada saznamo za nove dokaze, zbog kojih gubimo poverenje u presudu, naša je dužnost da brzo delujemo“, rekao je Gaskonj.

Hejstings, koji je uvek tvrdio da je nevin, na konferenciji za novinare rekao je da želi da uživa u svom životu i da napreduje.

„Neću upirati prstom. Ne stojim ovde kao ogorčen čovek“, izjavio je.

Kako bi dokazao svoju nevinost, 2000. godine je zatražio DNK analizu, ali je taj zahtev prvobitno odbijen.

U junu je otkriveno da se DNK dokazi iz vremena ubistva 1983. podudaraju s muškarcem koji je preminuo 2020, dok je bio u zatvoru zbog posebnog slučaja otmice i silovanja, navela je kancelarija okružnog tužioca.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare