Dogovor je pao: Nemačka ima novu koalicionu vladu, Olaf Šolc na čelu

Svet 24. nov 202115:38 > 15:5711 komentara
REUTERS/Fabrizio Bensch

Olaf Šolc predvodiće trostranačku koaliciju sa širokim planovima prelaska Nemačke na zelenu ekonomiju, prema sporazumu koji su postigle Socijalne demokrate, Zeleni i Slobodne demokrate, čime je okončana 16-godišnjica vlade Angele Merkel.

Kako piše BBC, sporazum tri partije postignut je gotovo dva meseca pošto su Socijalne demokrate osvojile federalne izbore.

Povezane vesti

Oblici klimatske zaštite čine veliki deo koalicionog sporazuma, navodi BBC.

Tri stranke su iznele cilj da u fazama bude okončana upotreba uglja do 2030. godine, osam godina pre roka.

Oni će takođe raditi na tome da se dva odsto nemačke teritorije iskoristi za vetrenjače, kao i da se zemlja usredsredi na vodoničnu energiju. Tri stranke žele da se do 2030. 80 odsto energije proizvodi iz obnovljivih izvora.

Takođe postoje planovi da se legalizuje prodaja kanabisa u licenciranim radnjama, uz kontrolu kvaliteta i distribucije te droge.

Nemačka je najveća evropska ekonomija, podseća BBC i dodaje da će zbog toga odluke nove vlade imati veliki uticaj na njene susede.

Federalni izbori u Nemačkoj održani su 26. septembra, i na njima su nemačke socijaldemokrate tesno pobedile Merkelin konzervativni blok (CDU/CSU), koji su saopštili da će sve učiniti da formiraju vladu. Pregovori o novoj vladi trajali su skoro dva meseca, a Šolc je četvrti posleratni kancelar Nemačke iz redova socijaldemokrata, posle Vilija Branta Helmuta Šmita i Gerharda Šredera.

Posle 16 godina na čelu Nemačke, Anglela Merkel je imala ubedljivo najduži mandat od aktuelnih lidera EU. Da vlada nije formirana do 18. decembra postala bi definitivno nemački kancelar sa najdužim stažom u toj zemlji, jer bi „prestigla“ Helmuta Kola, koji je bio kancelar Zapadne Nemačke od 1982. do 1990. i kancelar ujedinjene Nemačke od 1990. do 1998.

Komentari

Vaš komentar