Dokument FBI otkrio da je kraljici Elizabeti pretio atentat u SAD 1983.

Svet 26. maj 202310:45 komentara
Chris Radburn/Pool/AFP

Britanska kraljica Elizabeta II suočila se sa potencijalnom pretnjom atentatom tokom posete SAD 1983. godine, pokazuju nedavno objavljeni dokumenti FBI, čiji sadržaj u petak prenosi BBC.

Savezni istražni kabinet objavio je dosijee vezane uz posete pokojne kraljice SAD-u, nakon njene smrti prošle godine.

Pročitajte još

Oni pokazuju da se FBI, koji je obezbeđivao kraljičine posete, brinuo zbog prijetnji IRA-e.

Pretnja ubistvom upućena je policajcu u San Francisku.

Prema dosijeu, policijski službenik, koji je često posećivao irski pab u San Francisku, upozorio je savezne agente na poziv čoveka kog je sreo na tom mestu.

Policajac je kazao da mu je muškarac rekao da želi da se osveti za svoju ćerku, koja je „ubijena u Severnoj Irskoj od gumenog metka“.

Pretnja je stigla 4. februara 1983. godine, oko mesec dana pre posete kraljice Elizabete i njenog supruga princa Filipa Kaliforniji.

„Nameravao je da naudi kraljici Elizabeti i to bi učinio tako što bi ispustio neki predmet s mosta Golden Gejt na Royal Yacht Britannia dok plovi ispod nje ili bi pokušao da ubije kraljicu Elizabetu u vreme njene poseta nacionalnom parku Josemiti“, kaže se u dokumentu.

Kao odgovor na pretnju, tajna služba je planirala da „zatvori prelaz za pešake na mostu Golden Gejt kako se jahta približava“.

Nije jasno koje su mere preduzete u Josemitiju, ali poseta je održana.

FBI nije objavio da li je iko uhapšen.