Dominikanska Republika počela izgradnju zida na granici sa Haitijem

Svet 21. feb 202208:382 komentara
Dominikanska republika
Izvor: REUTERS/Fran Afonso NO RESALES

Dominikanska Republika počela je izgradnju zida dugog 160 kilometara duž granice zemlje sa Haitijem, u kontroverznom projektu namenjenom da pomogne zemlji da "kontroliše" ilegalnu imigraciju i kriminal.

Predsednik Dominikanske Republike Luis Abinader otvorio je juče izgradnju zida na ceremoniji u graničnoj zoni Dahabon na severozapadu.

On je rekao da će ovaj zid biti dobar za obe zemlje jer će dozvoliti da se reguliše protok migranata radi borbe protiv mafije i trgovine ljudima, trgovine drogom i ilegalne prodaje oružja.

Predsednik Abinader, izabran 2020, naveo je borbu protiv ilegalne migracije kao jedan od svojih prioriteta i pre godinu dana je najavio izgradnju zida. Radovi će koštati 31 milion dolara i trajati devet meseci.

Prva faza pokrenuta juče obuhvatiće 54 kilometra zida u najnaseljenijim i najosetljivijim delovima granice, rekao je predsednik.

U drugoj fazi zid će biti produžen za 110 kilometara. On će se tako protezati na 164 kilometra od 380 kilometara duge porozne granice izmedju dva suseda koja dele ostrvo Hispanjola.

Zid od armiranog betona na kome će biti postavljena metalna konstrukcija biće visok 3,90 metara, debljine 20 centimetara, a imaće 70 kontrolnih tornjeva.

„Teška institucionalna i bezbednosna kriza u Haitiju dovela je stanovništvo do zabrinjavajuće političke i socijalne situacije, kao i endemske ekonomske i prehrambene krize“, rekao je predsednik Abinader, navodeći kroz šta prolazi Haiti od ubistva predsednika Žovenela Moizea 7. jula.

„Svaki put kada Haiti doživi katastrofu mi Dominikanci smo uvek bili prvi da mu priteknemo u pomoć. Medjutim Dominikanska Republika ne može da preuzme na sebe političku i ekonomsku krizu te zemlje niti da reši ostatak njenih problema“, rekao je on.

„Tu krizu treba da prevazidju sami Haićani i da je preuzme međunarodna zajednica“, dodao je Abinader.

Organizacije za odbranu migranata kritikuju izgradnju zida navodeći da će ona izazvati ksenofobiju i rasizam.

Dominikanska Republika sa 10,5 miliona stanovnika primila je oko 500.000 Haićana koji su u potrazi za boljim uslovima života kod svog imućnijeg suseda, prema nacionalnoj službi za imigraciju.

Komentari

Vaš komentar