Okončana talačka kriza u Peruu, turisti oslobođeni

Svet 04. nov 202219:12 > 23:4224 komentara
Angela RAMIREZ / AFP

Grupa peruanskih domorodaca oslobodila je oko 150 turista koje su držali u zatočeništvu u znak protesta protiv vlade zbog 40 slučajeva izlivanja nafte, javlja Rojters pozivajući se na izjave lokalnih zvaničnika i jednog od oslobođenih turista.

Podsetimo, autohtoni ljudi u Amazoniji u Peruu priveli su grupu peruanskih i stranih turista u znak protesta zbog nedostatka državne pomoći nakon izlivanja nafte u toj oblasti. Kako prenosi Gardijan, naveli su da su morali da preduzmu ovako „radikalnu meru“ da bi njome pokušali da izvrše pritisak na vladu da pošalje komisiju koja bi procenila ekološku štetu od izlivanja 2.500 tona sirove nafte u reku Kuniniko, što se dogodilo još 16. septembra.

Prema dosadašnjim informacijama, veruje se da turisti nisu bili povređeni.

Aktivisti iz zajednice Kuniniko objavili su ranije ove nedelje saopštenje u kojem kažu da od ponoći 1. novembra neće moći da prođe nijedan čamac ili brod.

„Zahtevamo da vlada razgovara sa zajednicom Kuniniko ili se suoči sa posledicama – krajnja odgovornost leži na predsedniku Republike (Pedro del Kastiljo“, naveli su u saopštenju.

U razgovoru za lokalnu TV stanicu, izgleda da je premijer Anibal Tores okrivio zajednicu Kuniniko i za presecanje gasovoda.

Zajednica je, kako se tvrdi, odbila da učestvuje na sastanku sa delegacijom koju je poslao premijer Perua u petak.

Jedan peruanski putnik na brodu Regina Mortua rekao je da su se nasukali na ušću reke Kuniniko. „Pre nekoliko minuta domorodna zajednica je odlučila da naš [turistički] brod odveze blizu njihovog grada“, rekla je ona.

Upravo su nas obavestili da će eventualno noću sve putnike prebaciti čamcima. Međutim, nijedan putnik ne želi da ostavi svoje stvari, dodala je.

Drugi turista je za lokalnu TV rekao da su im dali hrani, ali da im je rečeno da će biti zadržani do osam dana, „ako ne dođe do rešenja“.

Komentari

Vaš komentar