Dragi dobio široku podršku stranaka za formiranje Vlade Italije

Svet 09. feb 202121:40 > 21:52
REUTERS/Remo Casilli

Kandidat za premijera Italije, Mario Dragi koji je bivši šef Evropske centralne banke, dobio je obećanja o podršci gotovo svih partija u Parlamentu s kojima se konsultovao o formiranju vlade.

Prethodna italijanska vlada na čelu s Đuzepeom Konteom, raspala se prošlog meseca odlaskom jednog koalicionog partnera.

Pošto višednevni pregovovori o spasavanju vladajuće koalicije nisu uspeli, predsednik Republike Serđo Matarela je tražio od Dragija koji uživa međunarodno poštovanje, da upotrebi svoj uticaj da formira vladu koja neće zavisiti ni od jedne političke grupe i koja će izvesti Italiju iz zdravstvene, privredne i društve krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Dragi bi mogao da već sutra popodne kaže Matareli da je uspeo da sastavi održivu vladu.

On se danas sastao i sa sindikatima i poslovnim ljudima da čuje i njihove prioritete.

Sledeći redovni parlamentarni izbori su u proleće 2023. godine.

Posle poslednjih izbora, 2018. godine, Konte koji je novajlija u politici, vodio je dve koalicione vlade i to jednu desnog centra i drugu levog centra.

Najveća partija u italijanskom Parlamentu je Pokret pet zvezdica, populistička stranka koja je bila u obe Konteove vlade. I vođe te stranke su obećale podršku.

I Berluskoni će podržati Dragija

Među opozicionim vođama koje su obećale da će podržati Dragija, bar za sada, je i bivši premijer Silvio Berluskoni koji vodi partiju desnog centra Napred Italija.

Berluskoni je skup rivala sa suprotstavljenih strana političkog spektra koji nude podršku Dragiju, opisao kao odgovor na ozbiljnu hitnu situaciju, i rekao da očekuje da će ta vlada trajati onoliko koliko je potrebno da se prevaziđe dramatična zdravstvena, društvena i privredna kriza.

Desničarski vođa Lige Mateo Salvini je takođe obećao podršku, željan da ima uticaja kada Evropska unija počne da isplaćuje Italiji više od 200 miliajrdi evra pomoći za ekonomski oporavak.

On je rekao da će Liga rado biti deo vlade koja je sposobna ponovo da pokrene zemlju, otvori nove šanse za zapošljavanje, uključujući milion novih radnih mesta u građevinarstvu, velikim delom zahvaljujući pomoći EU.

Još se ne zna koliko mesta će u kabinetu Dragija ispuniti tehnokrate, a koliko političari.

Ukoliko poslanici budu glasali u skladu sa izrečenim obećanjima vodja svojih stranaka, Dragi bi mogao da očekuje da će ubedljivo dobiti potrebnu podršku Parlamenta.

Komentari

Vaš komentar