Dron spasio dečaka u Španiji od utapanja

Svet 25. jul 202212:291 komentar
Pixabay/TheDigitalArtist (ilustracija)

Dečak (14) u Španiji je dronom spasen od utapanja.

Dron je izbacio pojas za spasavanje u more, koji je bio u stanju da drži tinejdžera na površini upravo dok je počinjao da tone pod talasom, dok služba za spasavanje nije stigla nekoliko momenata kasnije.

„Kada smo stigli, videli smo da je dečak u veoma lošem stanju, skoro potpuno bez energije da se održava na površini, tako da sam izbacio pojas za spasavanje“, izjavio je za Rojters Migel Anhel Pedrero, pilot drona u General Drones, firmi koja snabdeva spasilačku službu tehnologijom.

To je zbog snažnih talasa bio komplikovan manevar, ali je zbog tog pojasa za spasavanje dečak bio u mogućnosti da pluta dok spasioci nisu stigli do njega.

General Drones, sa sedištem u Valensiji, počela je da podržava osoblje službe za spašavanje 2017. u mestu Sagunto, nešto severnije od Valensije. Firma sada ima više od 30 pilota i njihovih dronova koji rade za službe spašavanja na 22 plaže širom Španije, pružajući podršku za brzu reakciju u kritičnim trenucima potencijalnog utapanja, pre nego što pripadnici službe za spasavanje dođu na lice mesta.

„Te dodatne sekunde su od vitalnog značaja u nekim slučajevima i takođe dopuštaju spasilačkim timovima da se primaknu osobi na mirniji i oprezniji način“, dodao je Pedrero.

Nakon što je spašen, dečak (14) je poslat u lokalnu bolnicu kada mu je osoblje hitne pomoći pružilo pomoć u kiseoniku. On je poslat kući nakon 24 sata.

Ukupno 140 ljudi je poginulo u nesrećnim slučajevima utapanja u Španiji u prvih šest meseci ove godine, za 55 posto više nego u istom periodu 2021. godine, prema španskoj kraljevskoj federaciji za spasavanje.

Komentari

Vaš komentar