Druga noć nemira u Mineapolisu, sukobi demonstranata i policije

Svet 13. apr 202107:2714 komentara
Izvor: REUTERS/Nicholas Pfosi

Građanski nemiri trajali su drugu noć zaredom u Mineapolisu, nakon što je šef gradske policije rekao da je pridadnica snaga reda greškom ubila jednog Afroamerikanca, jer je umesto uređaja za omamljivanje, upotrebila pištolj tokom zaustavljanja u saobraćaju.

Stotine demonstranata okupilo se po kiši, iako je guverner Minesote Tim Volc proglasio policijski čas. Izbili su sukobi sa policajcima u opremi za razbijanje demonstracija u blizini policijske stanice u naselju Bruklin Centar.

Mnogi demonstranti ranije su došli na bdenje na otvorenom povodom smrti Donta Rajta (20), koji je izgubio život nakon što ga je policija zaustavila u saobraćaju zbog istekle registracije.

Tokom okupljanja porodice i ostalih građana na mestu gdje je Rajt ubijen, rodbina ga je opisala kao dobrog oca koji je radio više poslova da bi izdržavao dvogodišnjeg sina i odbijeno je objašnjenje da je on ubijen greškom.

Rajt je ubijen samo 16 kilometara od sudnice u kojoj se u prethodne dve sedmice sudi bivšem policajcu Dereku Šovinu za ubistvo Džordža Flojda u maju prošle godine.

Flojdova smrt, dok mu je policajac kolenom pritiskao vrat, snimljena je mobilnim telefonom i izazvala je višemesečne proteste širom SAD zbog rasne nepravde i policijskog nasilja.

Komentari

Vaš komentar