Drugi dan izbora u Holandiji, smanjuje se prednost stranke premijera Rutea

Svet 16. mar 202116:51
Holandija, izbori
Izvor: REUTERS/Piroschka Van De Wouw

Konzervativna stranka holandskog premijera Marka Rutea nastavila je da gubi podršku birača, pokazala je najnovija anketa objavljena uoči drugog dana glasanja na parlamentarnim izborima koji su zbog pandemije trodnevni.

Po toj anketi, Ruteova Narodna stranka za slobodu i demokratiju i dalje ima prednost od oko deset odsto nad drugoplasiranom antiimigrantskom Partijom za slobodu, na čijem je čelu Gert Vilders, poznat po antiislamskim stavovima.

Očekuje se da će Ruteova stranka imati između 34 i 38, a Vildersova između 17 i 21 poslanika u donjem domu Parlamenta sa 150 mesta.

Rute je premijer od oktobra 2010. godine i bio je na čelu poslednje tri vladajuće koalicije.

Njegova popularnost je porasla prošle godine kada se često pojavljivao na televiziji da bi predstavio rad Vlade na suzbijanju epidemije koronavirusa.

Međutim, popularnost mu je opala poslednjih nedelja jer raste nezadovoljstvo građana zbog oštrih mera protiv koronavirusa. Od sredine oktobra su zatvoreni restorani, kafei i muzeji, a broj inficiranih je i dalje veoma veliki.

Na izborima učestvuje rekordnih 37 stranaka. Biračka mesta su otvorena od juče ujutro, do sutra u 21.00, a rezultati se očekuju tokom noći sa srede na četvrtak.

Stranka koja dobije najviše poslaničkih mandata prva će dobiti priliku da sastavi koalicionu vladu.

Ako uspe da formira i četvrtu vladajuću koaliciju, Rute će postati holandski premijer s najdužim stažom.

Komentari

Vaš komentar