Drugi teretni brod sa ukrajinskim žitom stigao u Istanbul, uprkos pretnjama Moskve

Svet 24. sep 202309:53 7 komentara
zemun pristanište
Tanjug/MGSI/ PREDRAG MITIĆ

Drugi teretni brod sa ukrajinskim žitom stigao je danas u Istanbul preko Crnog mora, uprkos pretnjama Moskve da će napasti brodove koji ulaze i izlaze iz Ukrajine, pokazuju sajtovi za praćenje pomorskog saobraćaja.

Brod „Arojat“ koji plovi pod zastavom Palaua krenuo je u petak iz Černomorska kod Odese.

To je drugi brod koji je prošao tim pomorskim koridorom. Koridor je uspostavio Kijev duž zapadnih obala Crnog mora da se zaobiđe blokada Rusije.

Prema sajtovima koji prate pomorski saobraćaj, brod Arojat koji prevozi 17.600 tona ukrajinskog žita upućenog za Egipat jutros u 3.00 bio na južnom izlazu Bosfora u Mramornom moru. Brod treba da se uputi ka Dardanelima i dalje ka Sredozemlju.

Moskva se u julu ove godine povukla iz međunarodnog sporazuma potpisanog u julu 2022, koji je obezbeđivao izvoz ukrajinskih poljoprivrednih dobara preko Crnog mora. Zahvaljujući tom sporazumu izvezeno je gotovo 33 miliona tona žitarica.

Prvi teretni brod sa 3.000 tona žita, takođe pod zastavom Palaua, nesmetano je u utorak napustio tu istu luku Černomorsk i stigao u Istanbul u četvrtak.

Kijev želi da usposavi puteve snabdevanja ka Africi da se zaobiđe uticaj Rusije koja je letos obećala nekim afričkim zemljama da će im besplatno isporučivati žito.