Država koja je prvo potpuno zabranila duvan, a sada odustaje: Naučnici ljuti

Svet 27. feb 202407:41 27 komentara
Milosz Maslanka/Shutterstock

Novi Zeland u utorak ukida prvi svetski zakon koji zabranjuje prodaju duvana za buduće generacije, saopštila je vlada, iako naučnici i aktivisti upozoravaju da bi ta odluka mogla prouzrokovati dodatne smrti zbog pušenja.

Nova pravila trebalo je da stupe na snagu od januara. Reč je o najstrožem zakonu protiv duvana na svetu kojim bi se zabranila prodaja svima rođenima nakon 1. januara 2009, smanjio bi se sadržaj nikotina u duvanskim proizvodima i broj prodavaca duvana za više od 90 posto.

Nova koaliciona vlada izabrana u oktorbru potvrdila je da će u utorak ukinuti taj zakon po hitnom postupku, što će joj omogućiti da zaobiđe javnu raspravu, u skladu s prethodno najavljenim planovima.

Pomoćnik ministra zdravstva Kejsi Kostelo rekao je da je koaliciona vlada predana smanjenju pušenja, ali je preduzela drugačiji regulatorni pristup kako bi obeshrabrila tu naviku i smanjila štetu koju uzrokuje. „Uskoro ću kabinetu doneti paket mera za povećanje dostupnih alata za pomoć ljudima pri prestanku pušenja“, rekao je Kostelo.

Odluka o ukidanju zakona kosi se s čvrstim dokazima istraživanja i očuvaće nejednakost u zdravlju, rekla je naučnica Univerzizeta Otago Dženet Hoek. „Klinička ispitivanja velikih razmera i studije modelovanja pokazuju da bi zakonodavstvo brzo povećalo stope prestanka pušenja među pušačima i znatno otežalo mladima da počnu da puše“, rekla je Hoek, članica grupe koja istražuje načine smanjenja pušenja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare