Države bez korone: Virusu zvanično odolevaju još samo četiri zemlje

Svet 31. jan 202212:07 komentara
N1/Bogdan Mijović

Koronavirus još nije potvrđen u svega četiri od ukupno 193 države koje su punopravne članice Ujedinjenih nacija, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), zaraženih ima na svim kontinentima izuzev na Antarktiku.

Poslednja zemlja u kojoj je registrovan kovid-19 je pacifičko ostrvo Kiribati, jedno od najizolovanijih na planeti, udaljeno oko 4.800 kilometara od Australije.

Povezane vesti:

Najveća država u kojoj, barem zvanično, nije potvrđen nijedan slučaj koronavirusa je Severna Koreja, čije su vlasti 26. jula stavile u karantin grad Kaesong, nedaleko od granice sa Južnom Korejom, nakon što je otkrivena osoba za koju se sumnjalo da je zaražena opakim virusom. Ipak, te sumnje nisu bile potvrđene, pa se, uprkos rezervi brojnih svetskih medicinskih stručnjaka, Severna Koreja zvanično vodi kao država u koju koronavirus nije ušao.

Turkmenistan je druga azijska država koja nije potvrdila prisustvo koronavirusa, iako se graniči sa Iranom u kojem je od početka pandemije registrovano više od 6,3 miliona zaraženih, kao i sa Kazahstanom, koji beleži oko 1,2 miliona slučajeva zaraze.

Sporadično su se pojavljivali izveštaji o građanima Turkmenistana koji imaju simptome koronavirusa, pa čak i o navodnim smrtnim slučajevima, ali tamošnje vlasti dosad nisu prijavile nijedan slučaj zaraze.

Preostale dve države u kojima nije potvrđen koronavirus nalaze se u Okeaniji, a najmanja od četiri zemlje bez koronavirusa je Nauru, koji ima svega 12.000 stanovnika i zauzima površinu jednaku polovini teritorije opštine Novi Beograd.

U nastavku je spisak država punopravnih članica UN u kojima nije potvrđen nijedan slučaj zaraze koronavirusom:

Azija (2): Severna Koreja, Turkmenistan.

Australija i Okeanija (2): Nauru, Tuvalu.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.