Državni udar u Mjanmaru, vojska preuzela vlast, uhapšena Aung San Su Ći

Svet 01. feb 202107:20 > 14:33 29 komentara
REUTERS/Stringer

Mjanmarska vojska u ponedeljak je izvela državni udar protiv vlade Aung San Su Ći koja je uhapšena, na dan kada su poslanici trebalo da se vrate u parlament, prvi put nakon izbora u novembru, koje vojska proglašava ukradenim. Aung San Su Ći pozvala stanovništvo da "ne prihvati" vojni puč, na društvenim mrežama objavila njena stranka.

Vojska je proglasila vanredno stanje na godinu dana i saopštila da je hapšenje mjanmarske čelnice i drugih visokih zvaničnika odgovor na izbornu prevaru.

U video obraćanju koje je objavljeno na televiziji nad kojom nadzor ima vojska, rečeno je da je vlast predata glavnom komandantu oružanih snaga generalu Min Ang Hlaingu.

U prvim satima u ponedeljak ujutro, vojska je uhapsila mjanmarsku čelnicu kao i predsednika Vin Minta, potvrdio je portparol Nacionalne lige za demokratiju.

Aung San Su Ći pozvala je stanovništvo da „ne prihvati“ vojni puč, navodi se u pismu koje je na društvenim mrežama objavila njena stranka.

U zemlji su kružile glasine o državnom udaru i de fakto civilna šefica vlade Aung San Su Ći je „ostavila ovu poruku narodu“, naveo je na Fejsbuku Vin Htein, predsednik Nacionalne lige za demokratiju.

Stranka Aung San Su Ći odnela je pobedu na izborima u novembru, ali tenzije s vojskom intenzivirale su se prošle nedelje.

Već nedeljama, vojska ne prestaje da lansira optužbe o nepravilnostima na izborima, drugim od kraja vojne diktature 2011.

Nacionalna liga za demokratiju vrlo popularne Aung San Su Ći , koja je već bila na vlasti, dobila je 83 posto od 476 mesta u parlamentu, ali vojska tvrdi da je otkrila 10 miliona slučajeva prevare i zatražila je od izbornog povereništva da objavi izborne liste zbog provere.

U utorak na konferenciji za novinare portparol vojske nije isključio mogućnost da vojska ponovno preuzme vlast u zemlji u situaciji koju je nazvao političkom krizom.

Strahovi su porasli u sredu nakon što  je komandant vojske general Min Ang Hlaing – sigurno najmoćniji čovek u Mjanmaru – proglasio da ustav može u nekim slučajevima da bude opozvan.

Ti komentari su šokirali stanovništvo i izazvali opred kod diplomata.

Ustav je već dva puta bio stavljan van snage, oba puta za vreme državnih udara.

Sadašnji ustav, koji mnogi ocenjuju kontroverznim, vlada Aung San Su Ći pokušavala je da izmeni od pobede na izborima 2015. ali bez uspeha.

Njegove odredbe daju vojsci kontrolu nad tri velika ministarstva – unutrašnjih poslova, odbrane i graničnih pitanja, garantujući da ona uvek „drži šapu“ nad mjanmarskom politikom.

Tekst ustava ima i deo koji brani državljanima venčanim za strance da postanu predsednici, što je napisano, po ocenama analitičara, kako bi se sprečilo da tu funkciju dobije Aung San Su Ći, udata za Britanca.

Njena zvanična funkcija je „državna većnica“, što je mesto koje joj garantuje da de facto vodi zelju.

povezane vesti

Trenutno nije jasno kako će se stvari razvijati, a politička kriza nije sve s čime se Mjanmar suočava, ocenjuje agencija Frans pres.

U toj je zemlji zabeleženo više od 140.000 slučajeva koronavirusa, a ako bi došlo do velikih demonstracija, verovatno bi se još brže proširio i dodatno opteretio zdravstveni sistem.

UN i EU osudile hapšenje Aung San Su Ći

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš oštro je osudio hapšenje šefice vlade Mjanmara Aung San Su Ći.

Hapšenje političkih lidera i prenos zakonodavnih, izvršnih i sudskih vlasti na vojsku, „predstavljaju udar na demokratske reforme u Mjanmaru“, navodi se u saopštenju Gutereša.

„Izbori održani 8. novembra 2020. daju jasno mandat Nacionalnoj ligi za demokratiju, što odražava volju naroda Mjanmara da nastavi put demokratskih reformi za koji se teško izborio“, naveo je Gutereš.

On je apelovao na vojne lidere „da poštuju volju naroda Mjanmara, da poštuju demokratske standarde i sve sporove rešavaju mirnim dijalogom“.

Prema diplomatskim izvorima, Savet bezbednosti je planirao idućeg četvrtka da održi sastanak o Mjanmaru.

Sastanak bi, posle novih dešavanja u Mjanmaru, mogao po hitnom postupku da bude održan i ranije, početkom sedmice, rekli su neimenovani diplomatski izbori AFP-u.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel oštro je osudio državni udar u Mjanmaru i pozvao vojsku da oslobodi sve „ilegalno pritvorene“.

„Oštro osuđujem državni udar i pozivam vojne zvaničnike da oslobode sve koji su ilegalno pritvoreni u akcijama širom zemlje“, naveo je Mišel na Tviteru.

On je dodao da izborni rezultat mora da se poštuje i da demokratski proces mora biti obnovljen.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj osudili su puč.

Legitimna civilna vlast mora biti uspostavljena u skladu sa ustavom zemlje i novembarskim izborima, napisala je Fon der Lajen na Tviteru.

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli pozvao je na puštanje na slobodu svih uhapšenih, dodajući da se rezultati izbora moraju poštovati i uspostaviti demokratija.

SAD i Australija apelovale na oslobađanje uhapšenih zvaničnika

Sjedinjene Američke Države (SAD) apelovale su danas na vojsku Mjanmara da oslobodi uhapšene zvaničnike i šeficu civilne vlade Aung San Su Ći.

„SAD se protive svakom pokušaju izmene rezultata nedavnih izbora ili ometanja demokratske tranzicije u Mjanmaru i postupiće protiv odgovornih ako se od tih mera ne odustane“, saopštila je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Kako je navela, SAD pozivaju vojsku Mjanmara da se pridržava demokratskih standarda, poštovuje vladavinu prava i oslobodi uhapšene.

I Australija je danas pozvala vojne vlasti u Jangonu da oslobode uhspšene.

„Pozivamo vojsku da poštuje vladavinu prava, da sporove rešava pravnim mehanizmima i da odmah oslobodi sve civilne lidere i druge ilegalno pritvorene“, rekla je australijska ministarka spoljnih poslova Mariza Pejn.

Komentari (29)

Vidi sve komentare