Duda: Zelenski može da traži sve, ali mi ne možemo sve da mu damo

Svet 22. feb 202423:24 8 komentara
REUTERS/Fabrizio Bensch

Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je da predsednik Ukrajine može da traži sve ali da Poljska ne može da mu da sve, i da nema mnogo šta poljska vlada da rešava u vezi sa blokadom granice sa Ukrajinom i da pregovara sa poljskim poljoprivrednicima kada je nekontrolisani uvoz ukrajinskog žita - evropski problem.

„Ne može se govoriti o Ukrajincima da su nezahvalni. Oni su u teškoj situaciji. Volodimir Zelenski može da traži sve ali mi ne možemo sve da mu damo. U stanju sam da im oprostim te reči jer su oni pod ogromnim pritiskom, svakog dana tamo ginu ljudi“, kazao je predsednik Duda poljskoj privatnoj televiziji Polsat.

Povodom najnovijih optužbi Zelenskog da Poljaci nisu solidarni kada njihovi poljoprivrednici i prevoznici blokiraju granice, i kasnijeg apela Zelenskog poljskom premijeru Donaldu Tusku da se sretnu u petak zajedno sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen kako bi se blokade uklonile, Duda je kazao da to nije poljski već evropski problem.

„Šta mi imamo da pregovaramo sa poljoprivrednicima da prestanu da protestuju? Po meni oni su u pravu. Duboko osećam da sam podržao Ukrajinu. Rekao sam premijeru Tusku da je on bio medju najvišim zvaničnicima u Briselu, poznaje evropske činovnike. Neka ih ubedi da je to njihov problem“, kazao je Duda.

Pročitajte još

Predsednik je podsetio da na Poljsku padaju ruske rakete jer su pogranična zemlja ali da Poljaci pomažu Ukrajini, da su joj poslali avione i oružje i da su stavili na raspolaganje aerodrom u Žešovu i puteve i železnice da u Ukrajinu stigne pomoć, ali da se zbog problema sa nekontrolisanim uvozom ukrajinskih žitarica i poljoprivrednih proizvoda, što je dozvolila ;Evropska unija, u Poljskoj da se zaštite njeni poljoprivrednici razmatralo i zatvaranje granice.

„Raspravljalo se i tome da se potpuno zatvori granica, ali da istovremeno bude garantovan prolaz vojne i humanitarne pomoći. Prema onome što mi je rekao premijer, ta pomoć ni na koji način nije ugrožena“, rekao je Duda.

Poljski predsednik i dalje veruje da će Ukrajina biti u stanju da vrati sve svoje teritorije koje je okupirala pa anketirala Rusija, izmedju ostalog i Krim.

„Sada je najvažnije da Ukrajina sve vreme bude za pregovaračkim stolom. Posebno ako bi počeli mirovni pregovori“, kazao je Duda.

Andžej Duda u intervjuu televiziji Polsat podržao je zajedničku evropsku odbranu u smislu da armije zemalja članica tešnje saradjuju ali je naglasio da to treba da ostane u okviru NATO.

Na pitanje da li Poljska treba da traži da je SAD uvrste u program Nuklear šering, u kome su američke nuklearne rakete raspoređene u nekoliko savezničkih zemalja, poljski predsednik odgovorio je da bi to svakako ojačalo bezbednost Poljske.

„Ali ta odluka je na saveznicima“, kazao je Duda.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare