Duma usvojila zakon: Za diskreditaciju ruske vojske moguće i 15 godina zatvora

Svet 04. mar 202210:18 6 komentara
Shutterstock

Ruska Duma, donji dom ruskog parlamenta, usvojila je zakon kojim se predviđa kazna od 1,5 miliona rubalja (14.000 američkih dolara) ili zatvorska kazna do 15 godina zbog namernog širenja "lažnih informacija" o oružanim snagama, prenosi CNN ruske državne medije. Britanski Independent piše da je to odgovor Moskve na, kako navode, informativni rat oko sukoba u Ukrajini. Zakon mora da odobri i gornji dom skupštine, nakon čega predsednik Rusije Vladimir Putin mora da ga potpiše, navodi CNN.

Ruski zvaničnici su u više navrata izjavljivali da su neprijatelji Rusije, kao što su SAD i njeni saveznici, širili lažne informacije u pokušaju da naprave razdor i podele ruski narod.

Ruski poslanici su usvojili zakon, proglašavajući širenje „lažnih informacija“ ili javne pozive na sankcije Rusiji krivičnim delima.

„Ako lažne vesti dovedu do ozbiljnih posledica, preti kazna zatvora do 15 godina“, navodi se u saopštenju Dume.

Čini se da zakon daje ruskoj državi mnogo jača ovlašćenja da suzbije ono što zvaničnici smatraju izjavama koje diskredituju oružane snage, navodi Independent.

Radio slobodna Evropa na engleskom jeziku navela je juče da je rusko regulatorno telo za medije  Roskomnadzor naredilo medijima širom zemlje da objavljuju informacije koje su dobili samo od zvaničnih izvora. Takođe, prenosi RSE, ovo telo je zabranilo označavanje ruske akcije „invazijom“ ili „ratom“, insistirajući da umesto toga mediji upotrebljavaju „specijalna vojna operacija“ u svom izveštavanju.

Podsetimo, nezavisna TV Dožd prestala je sa radom zbog pritiska vlasti, a nešto pre, zbog sličnog, i popularna radio stanica Eho Moskva.

Sve informacije o ratnim dešavanjima pratite u BLOGU UŽIVO, kao i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare