DUP blokira formiranje vlasti u Severnoj Irskoj zbog pravila posle Bregzita

Svet 13. maj 202223:42
DUP, Severna Irska
REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Demokratska unionistička partija Severne Irske blokirala je konstituisanje parlamenta u Belfastu i najavila nastavak bojkota dok vlada u Londonu ne ukine trgovinska pravila za period posle Bregzita.

Taj potez DUP, druge po snazi u severnoirskom parlamentu, produbljuje političku krizu u tom delu Ujedinjenog Kraljevstva, a podstiče i spor Londona i EU koji bi mogao da preraste u trgovinski rat dve strane.

DUP je osvojila drugo mesto na prošlonedeljnim parlamentarnim izborima u Severnoj Irskoj, dok je najviše mandata dobila irska nacionalistička partija Šin fejn koja zagovara ujedinjenje dve Irske. To je prvi put da je Šin fejn, stranka povezana sa nekadašnjom Irskom republikanskom armijom, osvojila najviše glasova.

Prema pravilima o podeli vlasti u Severnoj Irskoj, rezultati izbora znače da partiji Šin fejn pripada mesto premijera, a da DUP treba da ima zamenika predsednika vlade.

Vlada ne može da bude formirana dok se oba mesta ne popune, a DUP tvrdi da neće učestvovati u vlasti ako ne budu ukinute granične kontrole robe koja u Severnu Irsku stiže iz Velike Britanije.

Takav stav DUP je danas, na konstitutivnoj sednici, osujetio izbor predsednika parlamenta Severne Irske, bez čega skupština ne može da funkcioniše.

Zajednička vlada protestantskih unionista, pristalica zajedničke države sa Velikom Britanijom, i proirskih katoličkih republikanaca, često se suočavala sa blokadom odlučivanja prethodnih godina. Britanski izlazak iz EU dodatno je narušio političku ravnotežu u Severnoj Irskoj.

Lider DUP Džefri Donaldson rekao je da zabrinutost njegove stranke zbog novih trgovinskih pravila, poznatih kao Protokol o Severnoj Irskoj, „nije samo obična politička prepirka“.

„Protokol je direktan izazov principima koji su u osnovi svakog sporazuma postignutog u Severnoj Irskoj u poslednjih 25 godina mirovnog procesa“, kazao je Donaldson.

Aranžmani za Severnu Irsku posle Bregzita su najosetljivije pitanje u procesu razlaza Ujedinjenog Kraljevstva od EU, okončanog na kraju 2020. godine.

Prema Protokolu, na granici između Severne Irske, koja je deo Ujedinjenog Kraljevstva, i Republike Irske, nezavisne države i članice EU, nema carinske kontrole i drugih provera, jer je otvorena granica ključni stub mirovnog procesa kojim je okončano višedecenijsko nasilje u Severnoj Irskoj.

Međutim, na granici se ipak vrše provere određene robe koja u Severnu Irsku ulazi iz Velike Britanije, poput mesa i jaja. Tome se protive DUP i drugi severnoirski unionisti koji tvrde da je time stvorena barijera između Severne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, koja šteti kompanijama i podriva britanski identitet pristalica jedinstvene države sa Velikom Britanijom.

Sa druge strane, Šin fejn i druge nacionalističke i nesvrstane stranke, koje su u zbiru dobile većinu glasova na prošlonedeljnim izborima, žele da Protokol o Severnoj Irskoj ostane na snazi.

Vlada britanskog premijera Borisa Džonsona navodi da je politički ćorsokak u Belfastu dokaz da nova pravila destabilizuju mirovni sporazum u Severnoj Irskoj iz 1998. i da će ona jednostrano suspendovati neka pravila ako EU ne pristane na velike promene.

Komentari

Vaš komentar